Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ...ΚΙΜΑ !!!

 Πρόκειται για ένα είδος πίτσας, ιταλικής σαφώς καταγωγής, που γίνεται με κιμά, αυγά, μυρωδικά, ντομάτα και τυρί, όπου ο κιμάς παίρνει τη θέση της βάσης - ζύμης. Θυμίζει αρκετά το, γνωστότερο σε μας, συμπαγές ρολό κιμά, όμως τα μυριστικά, η σάλτσα και το τυρί κάνουν το φαγητό αυτό μια πανδαισία μεσογειακών γεύσεων και αρωμάτων.

Photo: kitchenfrau.com 
Για την πίτσα - θα χρειαστούμε:
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 500 γραμμ. κιμά από κρέας της προτίμησής μας
  • ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3/4 φλιτζανιού τρίμματα μπαγιάτικου ψωμιού
  • ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • μερικά φύλλα βασιλικού ή δυόσμου
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • περίπου 200 γραμμ. τυριού - η πρωτότυπη συνταγή προτείνει μοτσαρέλα, όμως τη θέση της μπορεί να πάρει οποιοδήποτε ελληνικό τυρί θα λιώσει στο ψήσιμο
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Διαλέγουμε ένα ταψάκι κατάλληλο για πίτσα ή, αν δεν διαθέτουμε, ένα σχετικά χαμηλό ταψί και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, απλώνοντάς το με τα χέρια μας για να αλείψουμε όλη την επιφάνειά του. Ψιλοκόβουμε ντομάτες, κρεμμύδι, βασιλικό ή δυόσμο και τρίβουμε λίγο από το τυρί. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τον κιμά με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το τριμμένο τυρί, τα ψίχουλα του ψωμιού, τα κομμένα μυρωδικά, λίγο από το κρεμμύδι - σχεδόν το 1/4 - αλάτι και πιπέρι. Ψιλοκόβουμε και τη σκελίδα σκόρδου και την προσθέτουμε. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και προσθέτουμε τα αυγά. Το ανακάτεμα συνεχίζεται μέχρι και τα αυγά να ενσωματωθούν στην κιμαδένια ζύμη και να αποκτήσει ενιαίο χρώμα και υφή.

Την απλώνουμε επιμελώς στο λαδωμένο ταψί, πιέζοντας ώστε να γίνει αρκετά πλατιά, για να ψηθεί καλά στη συνέχεια, και ανυψώνουμε ελαφρώς τα άκρα της, περιμετρικά του ταψιού. Στραγγίζουμε τώρα τις ντομάτες, τις θέλουμε αρκετά - μα όχι τελείως - στεγνές. Τις ανακατεύουμε με τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και απλώνουμε το μίγμα πάνω στη βάση με τον κιμά που ετοιμάσαμε. Αν δεν καλυφθεί πλήρως ακόμα καλύτερα: μεγαλύτερη επιφάνεια ελεύθερη για ζουμερές, κρεατένιες μπουκιές.
Προσθέτουμε τώρα το υπόλοιπο κρεμμύδι και από πάνω χοντροκομμένα κομμάτια τυριού, που κατά το ψήσιμο θα λιώσουν φτιάχνοντας μια λαχταριστή κρούστα. Φούρνισμα και ψήσιμο στον ήδη αρκετά ζεσταμένο φούρνο μας για 20 με 25 λεπτά, ώσπου το τυρί να λιώσει καλύπτοντας τα υλικά. Αν η βάση που φτιάξαμε με τον κιμά είναι σχετικά λεπτή, τα 20 λεπτά ψησίματος αρκούν, αλλιώς αφήνουμε να ψηθεί λίγο παραπάνω.

Photo: kitchenfrau.com
Την ξεφουρνίζουμε, περιμένουμε - όσο δύσκολο κι αν ακούγεται - λίγα λεπτά για να κρυώσει, την κόβουμε όπως θα κόβαμε μια πίτσα, σε τριγωνικά δηλαδή κομμάτια, και σερβίρουμε. Αν στο τραπέζι βρίσκονται παιδιά ή έφηβοι σας συμβουλεύω εκ πείρας να είστε προσεκτικοί· άπαξ και δοκιμάσουν θα πρέπει να πολεμήσετε για να εξασφαλίσετε το μερίδιο που δικαιούστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου