Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι αφράτης,
κριτσανιστής, μοσχοβολιστής τυρόπιτας;
Υλικά
12 φύλλα κρούστας
80 ml ελαιόλαδο
μαυροκούκι και
σουσάμι για πασπάλισμα (αν θέλουμε)
Για τη γέμιση
400 γρ. «φέτα»
light
250 γρ. ανθότυρο
250 γρ. αλειφώδες
ξινοτύρι (κατίκι ή τσαλαφούτι ή νιβατό ή γαλοτύρι ή ό,τι άλλο βρούμε και μας
αρέσει)
2 αυγά για τη
γέμιση + 1 κρόκος για την επάλειψη της πίτας
1 φλιτζ. τσαγιού
φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 2 κουτ. σούπας ξερός
2 κουτ. σούπας
θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό
1/2 κουτ. γλυκού
μπούκοβο γλυκό ή καυτερό
1/2 κουτ. γλυκού
πάπρικα καπνιστή
πιπέρι
φρεσκοτριμμένο
Μερίδες 8
Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο
1 ώρα
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ με το χέρι τα τυριά, προσθέτουμε
τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (εκτός από το αυγό της επικάλυψης) και
ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ή ορθογώνιο
ταψί και στρώνουμε μέσα 3 φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδώνοντας
κάθε φύλλο και πασπαλίζοντας με λίγο σουσάμι και μαυροκούκι (αν θέλουμε).
Χωρίζουμε τη γέμιση σε 3 ίσα μέρη. Απλώνουμε το ένα μέρος της γέμισης πάνω στα
3 φύλλα που έχουμε στρώσει στο ταψί και σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα, τα οποία
λαδώνουμε ένα-ένα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Συνεχίζουμε τη
διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη γέμιση και όλα τα φύλλα. Προθερμαίνουμε
το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε την επιφάνεια. Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο με
1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφουμε την επιφάνεια. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την
πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Ψήνουμε
για 1 ώρα.
Συνοδεύουμε με Μια Μαντινεία με ωραία οξύτητα και φρεσκάδα.
ΣυμβουλήΑντί για πινέλο μπορούμε να λαδώσουμε τα φύλλα με
ένα σπρέυ λαδιού που βρίσκουμε σε μαγαζιά με κουζινικά. Με αυτό το πολύ χρήσιμο
εργαλείο, θα χρησιμοποιήσουμε σημαντικά μικρότερη ποσότητα λαδιού - είναι ο
σύμμαχος μας για προσεγμένη διατροφή.
πηγη
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου