Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Σνίτσελ a la Romana


Υλικά:
Για τα σνίτσελ:
  • 4 μεγάλα σνίτσελ χοιρινά ή 8 μικρά (λεπτά, περασμένα από τη μηχανή ή χτυπημένα)
  • 1 φακελάκι (100 γραμ.) τριμμένη παρμεζάνα
  • 2-3 αβγά
  • λίγο γάλα (εβαπορέ)
  • λάδι για τηγάνι (π.χ. ηλιέλαιο)
  • 1 κονσέρβα τοματάκια ψιλοκομμένα (κονκασέ)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο (1 αν είναι μεγάλο)
  • ¼ κιλού μοτσαρέλα τριμμένη (είναι πιο πρακτικό να πάρετε τα έτοιμα φακελάκια γιατί η φρέσκια μοτσαρέλα τρίβεται δύσκολα)
  • αλάτι, πιπέρι, πάπρικα (καυτερή), ζάχαρη
Για τις πατάτες:
  • 4 μεγάλες πατάτες οβάλ ή 8 μικρές
  • ¼ κιλού ρεγκάτο τριμμένο (κατά προτίμηση kerrygold)
  • 10-15 φέτες μπέικον
  • Γάλα (εβαπορέ)
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τα σνίτσελ:
  • Αλατοπιπερώνουμε τα σνίτσελ (χρησιμοποιούμε ή πιπέρι ή πάπρικα, όχι και τα δύο) και τα αφήνουμε για 10 λεπτά σε ένα σουρωτήρι.
  • Χτυπάμε τα αβγά ελαφρά, (απλά να ομογενοποιηθούν) και ρίχνουμε λίγο γάλα (όπως στην ομελέτα) και τη παρμεζάνα, να γίνει ένας χυλός όχι πολύ πηχτός.
  • Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι (να σκεπάζει τον πάτο) σε μεσαία φωτιά. Μόλις έχει ζεσταθεί περνάμε τα σνίτσελ από το μείγμα του αβγού να σκεπαστούν καλά και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ο χυλός θα σχηματίσει μια κρούστα σαν ομελέτα. Αποφεύγουμε να τα γυρίζουμε συχνά, γιατί η κρούστα διαλύεται εύκολα.
  • Όταν ψηθούν τα βάζουμε σε ένα πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο, όσο γίνεται χωρίς κενά.
  • Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι. Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει χωρίς να κάψει και ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι και λίγο πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί η ντομάτα, ρίχνουμε το σκόρδο λιωμένο ή πολύ ψιλοκομμένο. Την αφήνουμε να βράσει ώσπου να μείνει χωρίς πολλά υγρά και λίγο πριν τη τραβήξουμε από τη φωτιά ρίχνουμε λίγο γάλα (όχι περισσότερο από μια κουταλιά της σούπας).
  • Στο πυρέξ που έχουμε βάλει τα σνίτσελ, στρώνουμε από πάνω τη σάλτσα και καλύπτουμε με τη μοτσαρέλα. Το βάζουμε στο γκριλ ώσπου να λιώσει και να αρχίσει να παίρνει χρώμα το τυρί.
Για τις πατάτες:
  • Πλένουμε τις πατάτες και τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο (χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε). Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι στο φούρνο στους 250 βαθμούς για 1,5 περίπου ώρα.
  • Όσο ψήνονται οι πατάτες, ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε το μπέικον (χωρίς λάδι, να τσιγαριστεί στο λίπος του).
  • Όταν ψηθούν οι πατάτες τις βγάζουμε από το φούρνο και χωρίς να τις βγάλουμε από το αλουμινόχαρτο κόβουμε στη μέση κατά μήκος ώστε να δημιουργηθούν δύο «κουπάκια» και τις αδειάζουμε με ένα κουτάλι τόσο όσο να μην φανεί η φλούδα τους (να μείνει μια λεπτή στρώση ψίχας).
  • Βάζουμε την ψίχα από τις πατάτες σε ένα βαθύ μπολ, την λιώνουμε με ένα πιρούνι και ρίχνουμε τα 2/3 περίπου του τυριού, το μπέικον και όσο γάλα χρειάζεται για να γίνει ένας σφιχτός πουρές.
  • Γεμίζουμε τα «κελύφη» της πατάτας με το μείγμα, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και τα βάζουμε στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί.
Μπορείτε αν θέλετε πριν φάτε τις πατάτες να τους ρίξετε λίγο λεμόνι, εγώ βρίσκω ότι τους πάει πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου