Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Μακαρονάδα με βούτυρο, παρμεζάνα, πιπέρι(για 4 )

  • 1 πακέτο σπαγγέτι νο 5
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ, παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
  • πιπέρι (μαύρο, γκρίζο, άσπρο – κατά προτίμηση και τα τρία)
Τα μακαρόνια να βουτήξουν μέσα στο κοχλαστό, αλατισμένο νερό τους, στη μεγάλη κατσαρόλα τους. Και παράλληλα εμείς προετοιμάζουμε το έδαφος: όλα γίνονται μέσα στη βαθιά γαβάθα της μακαρονάδας.
Αναμειγνύουμε τα τρία πιπέρια στον μύλο του πιπεριού και στροφάρουμε 2-3 φορές στον πάτο του σκεύους. (Προφανώς τα 3 πιπέρια, με τα διαφορετικά τους αρώματα κι εντάσεις, είναι το ιδεώδες, αρκεί και ένα μαύρο, φτάνει να 'ναι φρεσκοτριμμένο),
Πρώτο κρίσιμο σημείο: Μέσα στο σκεύος βάζουμε το βούτυρο μαζί με την παρμεζάνα και λιώνουμε πάνω από μια ελάχιστη φωτιά (π.χ. τα ρεσώ που έχουμε για να διατηρούν στο τραπέζι το φαγητό ζεστό).


Δεύτερο κρίσιμο σημείο: Άπαξ και είναι έτοιμα τα μακαρόνια (2 λεπτά λιγότερος βρασμός από τον χρόνο που υποδεικνύει η συσκευασία τους), δεν τα σουρώνουμε όλα μονομιάς αλλά σταδιακά και στα γρήγορα. Ρίχνουμε την πρώτη δόση στραγγισμένων στη γαβάθα και ανακατεύουμε καλά, με επιμονή προς την κρέμα που έχει προκύψει στον πάτο. Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε. Ο σκοπός είναι διπλός: κατ’ αρχάς να μη μείνει στον πάτο όλη η πολύτιμη κρέμα και επιπλέον να καλύψει ομοιόμορφα όλα τα ζυμαρικά.
Λίγες στροφές του μίλου ακόμη και η προσμονή της απόλαυσης είναι ολοκληρωμένη.
(Οι ατρόμητοι μπορούν να αυξήσουν βεβαίως τις αναλογίες βούτυρου-παρμεζάνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου