Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΤΗΓΑΝΙΑ

 Τι πιο λαχταριστό από μία νόστιμη και εύκολη τηγανιά.


 
Μοναδικά αναγκαία υλικά, το κρέας και το κρασί - όλα τα υπόλοιπα προαιρετικά και ασφαλώς όχι αναντικατάστατα. 
Για μία τηγανιά αρκετή για δύο άτομα, ή έναν πολύ πεινασμένο, θα χρειαστούμε

  • ένα κιλό κρέας χοιρινό κομμένο σε κυβάκια από τον χασάπη
  • λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι
  • κάμποσο κρασί, κόκκινο, ροζέ ή λευκό - ό,τι βρίσκεται στο ψυγείο μας
Προαιρετικά συμπαρομαρτούντα
  • φρέσκο κρεμμύδι
  • ρίγανη ή θυμάρι
  • ψιλοκομμένες πιπεριές
  • μουστάρδα
Σε ένα μεσαίο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί αρκετά, ρίχνουμε τα κομματάκια του χοιρινού για το πρώτο μέρος του μαγειρέματός τους. Όταν το χρώμα τους σκουρύνει ελαφρώς προσθέτουμε κρασί σε ποσότητα τόση που να καλύπτει τους κύβους του χοιρινού. Τα ισχυρά τσιτσιρίσματα και η ευωδιά του κρασιού που αργοβράζει σμίγοντας με το κρέας, θα ξεσηκώσουν ως και τους λιγότερο πεινασμένους.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την τηγανιά να σιγομαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά χωρίς ενοχλήσεις - μόνο ένα μαλακό ανακάτεμα κάθε τόσο αρκεί. Μόλις το χρώμα του κρέατος πλησιάζει την επιθυμητή, καστανόξανθη απόχρωση και το κρασί απορροφηθεί, ρίχνουμε ό,τι διαθέτουμε: κρεμμύδι, πιπεριές ή και τα δύο, οπωσδήποτε ψιλοκομμένα αλλά όχι υπερβολικά, για να μη παρατηγανιστούν και χάσουν τη φρεσκάδα τους. Αν ασφαλώς διαθέτουμε, έχει φτάσει η ώρα και για τη μουστάρδα - όχι παραπάνω από μία κουταλιά της σούπας.
Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα, ρίχνουμε ρίγανη ή θυμάρι και συνεχίζουμε με ένα γερό ανακάτεμμα. Σχεδόν δέκα λεπτά αργότερα απομακρύνουμε το ζουμερό, πια, φαγητό μας από τη φωτιά. Συνολικά μισή ώρα με σαράντα λεπτά αρκούν για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα της τηγανιάς.
Τα καραμελωμένα κυβάκια δε χρειάζονται συνοδούς, μπορούν να μας χορτάσουν από μόνα τους - με τις απαραίτητες βέβαια βουτιές του ψωμιού στα σημεία που η νόστιμη σάλτσα λιμνάζει. Ωστόσο οι περισσότερο πεινασμένοι μπορούμε πάντοτε να ετοιμάσουμε στα γρήγορα πιλάφι ή έναν λοφίσκο από φρεσκοτηγανισμένες, τραγανές πατάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου