Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ



Υλικά (για 4 άτομα)

1 κοτόπουλο τεμαχισμένο (ή 4 πόδια ολόκληρα κομμένα στην κλείδωση ή 12 μπουτάκια),
2 κουταλιές ελαιόλαδο + 2 επιπλέον,
1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια,
3 φέτες προσούτο ή 6 φετάκια καπνιστή λούντζα σε μπαστουνάκια,
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
1/4 -1/2 κοφτό κουταλάκι μπούκοβο ή νιφάδες τσίλι (Chilli Flakes),
1 κοφτό κουταλάκι πάπρικα,
2/3 φλ. άσπρο ξηρό κρασί,
1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες (ή 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες + 1 κουταλάκι πελτέ),
3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι,

1 φύλλο δάφνης,
4 μεγάλες χρωματιστές πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες…) + 1 πράσινη πιπεριά, ξεσποριασμένες και κομμένες σε λωρίδες σαν δάχτυλα,
1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά),
αλάτι, πιπέρι.


Εκτέλεση

 
Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο, ζεσταίνετε το λάδι σε μια πλατύστομη, άβαθη κατσαρόλα και το κοκκινίζετε μέσα, τμηματικά αν χρειαστεί, μέχρι να ροδίσει καλά παντού. Το βγάζετε σε μια πιατέλα και το κρατάτε στην άκρη.
Βάζετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, χαμηλώνετε τη φωτιά και το σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Προσθέτετε τα σκόρδα και το μισό προσούτο (ή τη λούντζα) και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μυρίσουν τα σκόρδα. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το μπούκοβο και την πάπρικα, τα ανακατεύετε και προσθέτετε το κρασί. Δυναμώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να εξατμιστεί και να μείνει το μισό, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινο κουτάλι για να ξεκολλήσει ό,τι έμεινε εκεί.

Προσθέτετε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, τη δάφνη και το θυμάρι και τις αφήνετε να κοχλάσουν. Επιστρέφετε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο με όσα ζουμιά κατέβασε στην πιατέλα και προσθέτετε αρκετό νερό, ώστε να φτάνει στο μέσο με τα 2/3 του ύψους του κοτόπουλου (1/2-1 φλ. περίπου), αλάτι και πιπέρι. Όταν το φαγητό κοχλάσει, χαμηλώνετε ξανά τη φωτιά και το σιγοβράζετε σκεπασμένο για 35-40 περίπου λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά.
Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το επιπλέον ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τις πιπεριές. Τις σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά για 5-10 περίπου λεπτά μέχρι να μαραθούν, χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το υπόλοιπο προσούτο ή τη λούντζα, 1 πρέζα αλάτι (το προσούτο είναι αλμυρό). Σκεπάζετε το τηγάνι και συνεχίζετε το ψήσιμο ανακατεύοντας το μίγμα συχνά για 15-20 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πιπεριές. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Όταν το κοτόπουλο μαλακώσει καλά, αδειάζετε τις πιπεριές στην κατσαρόλα και τις αφήνετε να βράσουν μαζί μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και σερβίρετε το φαγητό με ρύζι ή άσπρο πιλάφι πλιγούρι.  -

 

cucina italiana

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου