Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ... ΟΙ 10 ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ


Χταπόδι στα κάρβουνα
Χαρακτηριστικότερη εικόνα του ελληνικού καλοκαιριού από τα χταπόδια κρεμασμένα να λιάζονται σε νησιωτικό σκηνικό δεν νομίζω ότι υπάρχει. Στη συνέχεια πετιούνται πάνω στα κάρβουνα και σερβίρονται με μπόλικο λεμόνι.
Το σκηνικό: Μεσημέρι σε κάποιο από τα αγαπημένα μας ελληνικά νησιά, ο ψαράς μόλις έβγαλε το χταπόδι και το χτυπά στα βράχια. Ο ψήστης παίρνει ένα από τα χταπόδια που έχουν μείνει για ώρα στον ήλιο και το ρίχνει στα κάρβουνα. Αξία ανεκτίμητη...
Γρανίτα

Σίγουρα το παγωτό όλων των ειδών, γεύσεων και χρωματικών αποχρώσεων είναι το αγαπημένο σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Η γρανίτα όμως, είναι κάτι ακόμα πιο ξεχωριστό και μοναδικό που χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τις καλοκαιρινές μέρες και νύχτες.
Το σκηνικό: Θερινό σινεμά, θέατρο ή συναυλία και ένας πλανόδιος πωλητής να προσφέρει παγωμένη γρανίτα σε πλαστικό ποτηράκι με το χαρακτηριστικό ριγέ καλαμάκι. Αν δεν καταφέρετε να βρείτε κάπου τη ρετρό αυτή εικόνα, αγοράστε μία γρανίτα από την καντίνα…

Καρπούζι

Όλοι ως παιδιά, έχουμε τουλάχιστον μία φωτογραφία στην παραλία με μια φέτα καρπούζι στο χέρι και το πρόσωπό μας χωμένο μέσα της. Αγαπημένη καλοκαιρινή γεύση, ελαφριά, πλούσια σε νερό, με λίγες θερμίδες, το καρπούζι είναι το ιδανικό φρούτο για τις ζεστές μέρες. Δροσίζει, γλυκαίνει και χορταίνει…
Το σκηνικό: Διαλέξτε ένα γινωμένο καρπούζι, κόψτε το σε χορταστικές φέτες και βάλτε το να παγώσει αρκετά. Απολαύστε το χωρίς να νοιάζεστε μην λερωθείτε και ιδανικά συνοδεύστε το με λίγη πικάντικη φέτα.
Μπαρμπούνια

«Το μπαρμπουνάκι θέλει μπυρίτσα και το κορίτσι θάλασσα» τραγουδά ο Βαγγέλης Γερμανός και δεν έχει άδικο. Το τηγανητό μπαρμπούνι είναι αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια. Αν το πετύχετε δε φρέσκο, η απόλαυση είναι ασυναγώνιστη.
Το σκηνικό: Βρείτε μια καλή ψαροταβέρνα πλάι στο κύμα, αφήστε το θαλασσινό αγέρι να σας φυσήξει ελαφρά, μυρίστε το υπέροχο άρωμα της θάλασσας που μπλέκεται με τη μυρωδιά του ψαριού και αφήστε την παγωμένη μπύρα να κυλήσει αργά στο λαιμό σας…
Αμπελοφάσουλα & βλήτα

Από τις πλέον αγαπημένες σαλάτες, συνοδεύον άψογα την καλοκαιρινή μας ψαροφαγία. Τα αμπελοφάσουλα, βρασμένα ελαφρώς, τόσο όσο να κρατάνε, συνοδεύονται εξαιρετικά με μπόλικο σκόρδο και ελαιόλαδο, ενώ τα βλήτα θέλουν άφθονο ξύδι.
Το σκηνικό: Γυρίστε από το μπάνιο σας και πριν βγάλετε τα αλάτια από πάνω σας, απολαύστε ένα μεγάλο πιάτο με αμπελοφάσουλα ή βλήτα, σκέτα ή με στεγνό ψάρι ή κρέας.
Σαρδέλα στα κάρβουνα

Η μυρωδιά της σαρδέλας στα κάρβουνα είναι συνδεδεμένη με τα καλοκαιρινά μας βράδια. Σκέτη ή και παντρεμένη με σκόρδο και μαϊντανό, είναι ένα γευστικότατο ψάρι που μυρίζει θάλασσα. Πλάι στο κύμα έχει άλλη γεύση…
Το σκηνικό: Την καλύτερη σαρδέλα θα βρείτε σίγουρα στην Πρέβεζα, αλλά αν δεν μπορείτε να φτάσετε μέχρι εκεί, προμηθευτείτε μερικές φρέσκιες και ρίξτε τις στα κάρβουνα. Αφήστε τις να ξεροψηθούν και απολαύστε τις με παρέα.
Γεμιστά

Πρόκειται για το απόλυτο καλοκαιρινό μαμαδίστικο φαγητό. Ντομάτα, πιπεριά και κολοκύθι γεμισμένα με ρύζι, ενίοτε μαζί με σταφίδα και κουκουνάρι, γεμίζουν το πυρέξ και το στομάχι μας.
Το σκηνικό: Καλοκαιρινό μεσημέρι στο σπίτι, με πολλή ζέστη, τα γεμιστά έτοιμα ψημένα και σερβιρισμένα ελαφρώς κρύα στο πιάτο μαζί με μια φέτα φρέσκο ψωμί κι ένα κομμάτι φέτα. Η αγία ελληνική οικογένεια ξέρει…
Γαύρος μαρινάτος

Είναι σίγουρα ο καλύτερος μεζές για το ούζο. Το άρωμα του σκόρδου μπλέκεται υπέροχα με το ιώδιο και το ξύδι και όλα μαζί γεμίζουν το στόμα.
Το σκηνικό: Ένα καραφάκι ούζο, η άμμος κάτω από τα πόδια, ο ήλιος να δύει και ο γαύρος έτοιμος σερβιρισμένος σε πιατάκι του γλυκού, να απελευθερώνει τα καλοκαιρινά του αρώματα.
Σύκα

Είναι νόστιμα, μεγάλα, καταπράσινα με σκούρες καφέ αποχρώσεις. Όσο πιο σκούρα τόσο πιο γλυκά. Τα σύκα είναι αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού κι αν και είναι επιφορτισμένο με ενοχές λόγω των θερμίδων του, μυρίζει καλοκαίρι. Από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη θα απολαύσετε τα πιο γλυκά σύκα.
Το σκηνικό: Αν και λένε ότι ο ύπνος κάτω από συκιά είναι βαρύς, η σκιά του δέντρου της είναι ανεπανάληπτη. Βρείτε μία, σκαρφαλώστε στα γερά κλαδιά της, αρπάξτε μερικούς ώριμους καρπούς της -προσέχοντας το γάλα που βγάζουν γιατί προκαλεί αλλεργία- και δροσιστείτε για λίγο, απολαμβάνοντας τη σκιά και τη γλύκα της.
Υποβρύχιο

Κλασικό αγαπημένο γλυκό του καλοκαιριού, που θυμίζει περισσότερο από όλες τις γεύσεις τα παιδικά μας χρόνια. Τότε που μια κουταλιά βανίλια ή μαστίχα μέσα σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό, αρκούσε για να μας κάνει να ξενοιάσουμε και να ονειρευτούμε…
Το σκηνικό: Το υποβρύχιο είναι συνδυασμένο με τα μπλε τσίγκινα τραπεζάκια στα καφενεία των Κυκλάδων, κάτω από τον καυτό ήλιο, δίπλα σε έναν ελληνικό γλυκύ βραστό, κάτω από την κληματαριά. Το απόλυτο καλοκαίρι…







πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου