Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Σχετικά με την ασπαρτάμη. Πρέπει να αναφέρονται όλα τα στοιχεία.


Αναγνώστης μας ρώτησε "ότι τώρα που καταξιωμένοι κορυφαίοι επιστήμονες της διατροφής, όπως η Δρ. ΧΧΧΧ λένε ότι η ασπαρτάμη είναι απολύτως ασφαλής", αν πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτά που έχουμε πει για την ασπαρτάμη. Αναφέρεται σε κάποιο άρθρο/συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στα πλαίσια ενός συνεδρίου για τον διαβήτη.

Όχι.

Δεν έχει αλλάξει κάτι για να αναθεωρήσουμε. Το άρθρο είναι μια συνέντευξη που περιλαμβάνει πληροφορίες που έχουμε δει σε πολλά άλλα άρθρα για το πόσο τέλειες είναι όλες οι γλυκαντικές ουσίες. Αυτό θα πρέπει να βάζει τον αναγνώστη σε υποψίες, άλλωστε έχουμε δει παρόμοια άρθρα από και από άλλους "καταξιωμένους" επιστήμονες, ενώ παρόμοιες πληροφορίες έχουμε δει και σε ιστοσελίδες εταιριών που παράγουν προϊόντα που έχουν συστατικό την ασπαρτάμη.
Αυτό που θα πούμε είναι ότι ο καταξιωμένος επιστήμονας (όπως αναφέρθηκε από τον αναγνώστη) όφειλε, αν θέλει να δίνει αντικειμενική και υπεύθυνη πληροφόρηση, να αναφερθεί στο γεγονός ότι:
1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να κάνει πλήρη επαναξιολόγηση της ασφάλειας της ασπαρτάμης γιατί μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της αλλά και γιατί η EFSA αποφάσισε να μελετήσει εκτενέστερα 2 πρόσφατες έρευνες σχετικά με την πιθανή καρκινογόνο δράση αλλά την επιρροή που μπορεί να έχει η ασπαρτάμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επαναξιολόγηση είχε προγραμματιστεί να γίνει ξανά το 2020, αλλά τελικά αποφάσισε η ΕΕ να έχει γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο 2012. Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα έγγραφα.
2. Έπρεπε να αναφερθεί σε πρόσφατες έρευνες που έχουν συσχετίσει τα αναψυκτικά λάιτ με πρόωρο τοκετό. 
3. Έπρεπε να είχε αναφερθεί και σε άλλες έρευνες που έχουν συσχετίσει τα αναψυκτικά λάιτ με αυξημένο λίπος στη κοιλιά, αυξημένα επίπεδα σακχάρου (σε πειραματόζωα που είχαν την τάση να παρουσιάσουν διαβήτη) αλλά και αυξημένες πιθανότητες εμφράγματος.

Αν λοιπόν θέλει να δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη χρήση γλυκαντικών και συγκεκριμένα της ασπαρτάμης και ειδικά για τους διαβητικούς αυτά θα έπρεπε να τα είχε αναφέρει. Αλλά δεν το έκανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου