ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ
Τα γλυκά, μπορούν να συνοδευτούν με κάποια αφρώδη ημίξηρα κρασιά, ενώ σε αυτά που περιέχουν κακάο ή σοκολάτα μόνο τα μεστά λλυκά κρασιά τύπου VDN, θα μπορούσαν να μας βγάλουν από την δύσκολη θέση. Τέλος με τα άγλυκα επιδόρπια που θυμίζουν αρώματα αμυγδάλων, συνδυάζονται με κρασιά τύπου vinsanto, ενώ οι κρέμες και τα αρωματισμένα γλυκά με λικέρ, με μεγάλη ευχαρίστηση δέχονται για συνοδεία ένα ποτηράκι από το ίδιο λικέρ.
ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙ
Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους και την προέλευση του γάλακτος οι βασικές κατηγορίες των τυριών είναι επτά, ενώ κατά ευτυχή σύμπτωση όλες ανεξαιρέτως συνοδεύουν άψογα τα κρασιά των ίδιων περιοχών, μέσα στις οποίες παράγονται. Λιγότερο διαδομένος αλλά υπέροχος είναι και ο συνδυασμός των τυριών τύπου ροκφόρ με ηδύποτα κρασιά, ενώ κάποια γλυκά κρασιά ταιριάζουν θαυμάσια με λευκά κατσικίσια και ραφινάτα τυριά ψημένης μαγιάς, πάνω σε οκτάσπορα ψωμάκια.
Τα ψάρια που καταναλώνουμε συνήθως στην χώρα μας ανήκουν στην κατηγορία του αλμυρού νερού,χωρίς ενίοτε να αποκλείονται και κάποια του γλυκού νερού, όπως είναι η πέστροφα. Εδώ κυριαρχούν τα λευκά κρασιά τα οποία ανάλογα με την λιπαρότητα του ψαριού, μπορούν να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις, γιατί συναντάμε πολύ εύκολα τόσο τα ελαφριά και φρουτώδη, όσο και τα εύρωστα και καπνιστά.
Το άρωμα και η οξύτητα είναι τα κυριότερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των σαράντα διαφορετικών λαχανικών που μπορούν να σερβιρισθούν τηγανητά, βραστά, στον ατμό, σε κλειστή κατσαρόλα ανάμεικτα, σε πουρέ, ψητά ή γεμιστά. Ο συνδυασμός τους λοιπόν με κάποιο κρασί, εξαρτάται αποκλειστικά από το κρέας ή το ψάρι που συνοδεύουν, καθώς και από την σάλτσα που κυριαρχεί ενίοτε στο πιάτο.
Στην πλειοψηφία τους τα αλλαντικά που είναι πιο σπάνια στις μεσογειακές χώρες, απαιτούν κόκκινο κρασί. Ελαφρύ λοιπόν ευκολόπιοτο με τα ωμά και αλμυρά αλλαντικά όπως το λουκάνικο και το ζαμπόν, ενώ μόνο ένα μεστό κόκκινο κρασί μπορεί να τα βάλει ισάξια με κάποιο λιπαρό και έντονα αρωματισμένο πατε.
Τα ζυμαριά δεν έχουν έντονα αρώματα, γι αυτό οι συνδυασμοί είναι απεριόριστοι. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση ο κανόνας της οινικής αρμονάς υπαγορεύεται ουσιαστικά από την σάλτα ή το έδεσμα που συνοδεύουν.
Με τις σούπες των οσπρίων μόνο ένα ελαφρύ νέο κόκκινο κρασί θα μπορούσε να ισορροπήσει τη βελούδινη αίσθηση των αμυλωδών, ιδίως όταν ο ζωμός είναι αρκετά παχύς. Γενικά πάντως επειδή η κατηγορία αυτή είναι πολύ ρευστή, δεν επιβάλλεται κάποιο ιδιαίτερο ποτό για συνοδεία.
Τα ωμά και φρέσκα θαλασσινά, μαζί με τα τονωτικά και λεμονάτα στρείδια, επειδή ακριβώς περιέχουν πολύ ιώδιο, συνοδεύουν ιδανικά λευκά και ξηρά κρασιά με μεγαλύτερη οξύτητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ψαρόσουπες.
Οι σαλάτες ωμές ή μαγειρεμένες περιέχουν συνήθως σάλτσες με βάση το λάδι και το ξύδι και φυσικά μεγάλη ποικιλία λαχανικών και καρυκευμάτων. όπου υπάρχει ξύδι, η συνοδεία του ποτού πρέπει να είναι το νερό, ενώ ένα ελαφρύ λευκό φρέσκο και ξηρό κρασί, μπορεί να συνοδέψει την τοματοσαλάτα, την πράσινη με λεμόνι, το αβοκάντο, τα αγγουράκια, τις πιπεριές, το πατζάρι, το καρότο καθώς και τις βραστές πατάτες.
Τα ορεκτικά όπως προδίδει και το όνομα τους, έχουν στόχο να ανοίγουν σε μικρές ποσότητες την όρεξη και να μας εξασκούν στην υπομονή. Γι αυτό συνδυάζονται είτε με το πρώτο ελαφρύ κρασί που θα συνοδέψει το κυρίως γεύμα, είτε αν είναι πικάντικα με κάποιο μυρωδάτο δυνατό κρασί με πλούσιο οινοπνευμα και χαρακτήρα.
ΚΑΙ..... ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Αν λερωθεί το άσπρο σας τραπεζομάντιλο ή άλλο λευκό ύφασμα με κόκκινο κρασί, ρίξτε στο λεκέ λίγο ούζο και θα φύγει αμέσως. Κατόπιν πλύντε το κανονικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου