Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΙΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΑΣ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ


Οι παρακάτω δέκα λιχουδιές δεν βρίσκονται στα pet shops, αλλά… στα συρτάρια της κουζίνας σας, «λύνοντας» πραγματικά τα χέρια σας!
Σολομός
Ένα ψάρι με ω-3 λιπαρά οξέα που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, το δέρμα και το τρίχωμα του σκυλιού σας. Μπορεί η τιμή του στο σούπερ μάρκετ να είναι λίγο «τσιμπημένη», αλλά ο σολομός θα χαρίσει λαμπερό τρίχωμα στο κατοικίδιό σας. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαγειρέψει για ώρα το ψάρι, ώστε να σκοτωθούν όλα τα παράσιτα.
Φυστικοβούτυρο

Και όμως, τα σκυλιά μπορούν να καταναλώσουν φυστικοβούτυρο και να επωφεληθούν από τις πρωτεΐνες του, τη βιταμίνη Ε και Β και τα υγιή λιπαρά που κάνουν «καλό» στην καρδιά. Αγοράστε ωμό φυστικοβούτυρο, χωρίς αλάτι και ζάχαρη, απλώστε το πάνω σε ένα μεγάλο λαστιχένιο παιχνίδι και αφήστε το σκυλί σας να το γλείφει για 1-2 ώρες. 
Γιαούρτι
Ειδικά το καλοκαίρι, το γιαούρτι από το ψυγείο είναι απολαυστικό για το σκυλί σας! Πρόκειται για μια τροφή με ασβέστιο και πρωτεΐνες, αρκεί βέβαια να μην περιέχει σάκχαρα ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αλλά αντίθετα να διαθέτει προβιοτικά («καλά» βακτήρια»).
Μαγειρεμένο κοτόπουλο
Εάν έχετε παραγγείλει καλαμάκια κοτόπουλο ή έχετε μαγειρέψει ένα ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο… δώστε μια μερίδα στο σκυλί σας, αφού πριν αφαιρέσετε τα κόκαλα και την πέτσα. Πρόκειται για ένα τέλειο γεύμα που προσφέρει πρωτεΐνες στο σώμα του και απόλαυση στον ουρανίσκο του. Μπορείτε να το συνδυάσετε με βρασμένα ζυμαρικά, χωρίς σάλτσα, καθώς σχεδόν όλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη.
Τυρί Cottage
Εφ’ όσον το σκυλί σας δεν έχει δυσανεξία στη λακτόζη, βάλτε λίγο τυρί Cottage στο μπολ του. Εναλλακτικά, επιλέξτε τυρί με χαμηλά λιπαρά και παρακολουθήστε την αντίδραση του σκυλιού σας. Βέβαια, μην του δίνετε μεγάλες ποσότητες τυριού!
Γλυκοπατάτες
Μια τροφή γεμάτη με βιταμίνες Ε, Α, Β-6 και C, καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο και σίδηρο. Κόψτε τις πατάτες σε φέτες και ψήστε τις στο φούρνο… και θα αποκτήσετε μια τέλεια και υγιεινή λιχουδιά για το σκυλί σας.
Πράσινα φασολάκια
Τα πράσινα φασολάκια διαθέτουν βιταμίνη Κ, A και C και μαγγάνιο. Εάν το σκυλί σας χρειάζεται δίαιτα, αντικαταστήστε ένα κομμάτι της διατροφής του με βρασμένα πράσινα φασολάκια, καθώς περιέχουν λίγες θερμίδες. Παράλληλα, χαρακτηρίζονται ως η τέλεια τροφή για παραπάνω ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο και σίδηρο.
Μήλα
Μια τραγανή λιχουδιά για το σκυλί σας. Τα μήλα προστατεύουν το δέρμα και τον οργανισμό του από τον κίνδυνο καρκίνου χάρη στις φυτικές ίνες τους, και όχι μόνο! Ωστόσο, προσέξτε να απομακρύνετε τα κουκούτσια, καθώς περιέχουν κυανιούχο που είναι επικίνδυνο για την υγεία του.
Κολοκύθα
Είναι σημαντικό το σκυλί σας να τρέφεται με φυτικές ίνες, ώστε να επιτυγχάνεται η υγεία του εντέρου του. Δοκιμάστε να του δώσετε λίγη ποσότητα κολοκύθας, που περιέχει βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά, για να αποφευχθεί η περίπτωση δυσκοιλιότητας και να βελτιωθεί η καρδιαγγειακή υγεία του.
Πεπόνι και καρπούζι
Η φρουτοσαλάτα με πεπόνι και καρπούζι (χωρίς τα κουκούτσια) κάνει το ίδιο «καλό» στο κατοικίδιό σας με τους ανθρώπους. Το πεπόνι βοηθά στην όραση του σκυλιού σας και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β, C και καροτίνη που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Παράλληλα, εάν ψάχνετε να αυξήσετε το λυκοπένιο στη διατροφή του σκυλιού σας… επιλέξτε το δροσερό καρπούζι που πέρα από νόστιμο είναι και υγιεινό.
* Μην αντικαθιστάτε τη ξηρή τροφή με τις παραπάνω λιχουδιές και μην τις δώσετε στο σκυλί σας, εάν πρώτα δεν έχετε ρωτήσει τον κτηνίατρο. Να θυμάστε, ότι πριν βάλετε οποιαδήποτε τροφή στο μπολ του φαγητού, πρέπει να το έχετε μαγειρέψει καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου