Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ - ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Α ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ - ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ



Τα βιολογικά καλλυντικά όντως προκαλούν μία αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας για τους καταναλωτές όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει οι καταναλωτές να τα αγοράζουν στα τυφλά. Για παράδειγμα, πολλά βιολογικά καλλυντικά περιέχουν τη βιταμίνη Ε για να μπορούν να έχουν διάρκεια περίπου 3 χρόνων από την ημερομηνία παρασκευής τους. Όμως η βιταμίνη Ε όταν χρησιμοποιείται στο καλλυντικό δε μπορεί να το κρατήσει σε καλή ποιότητα δίχως την ύπαρξη κάποιας άλλης χημικής ουσίας. Έτσι κάποια βιολογικά καλλυντικά ουσιαστικά μπορεί να έχουν και κάποια χημική ουσία στη σύνθεσή τους.
Αυτό δε σημαίνει ότι με την ύπαρξη χημικής ουσίας το συγκεκριμένο καλλυντικό είναι ακατάλληλο. Εξαρτάται η χημική ουσία τι είδους είναι και σε ποιά ποσότητα υπάρχει στο καλλυντικό. Μπορεί ένα καλλυντικό που δεν είναι τελείως βιολογικά επεξεργασμένο να είναι και καλύτερο από ένα άλλο που είναι 100% βιολογικό.

Ο ρόλος της συσκευασίας του προϊόντος

Μπορεί με τις κατάλληλες ουσίες καθώς και με το περιβάλλον που θα βρίσκεται το καλλυντικό να διασφαλίζεται ως ένα μεγάλο βαθμό η ποιότητά του, πάντως πολύ μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος συσκευασίας του καλλυντικού. Δηλαδή όταν συσκευαστεί το τελικό προϊόν είναι απαραίτητο να μην υπάρξει καμία επαφή με το οξυγόνο διότι σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να οξειδωθούν τα συστατικά του καλλυντικού. Επομένως πρέπει να γίνεται άψογη αεροστεγής
συσκευασία.

Οργανισμοί που εγγυούνται για την ασφάλεια των βιολογικών καλλυντικών


Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στη διαδικασία παρασκευής και εγκυρότητας των καλλυντικών σε σχέση με αυτή που δίνει για τα φάρμακα. Ο ΕΟΦ θεωρεί ότι όλοι οι τύποι καλλυντικών είναι σύμφωνοι με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί καλλυντικών που ισχύει τώρα αφήνοντας επιστημονικές επιτροπές να κρίνουν για τα συστατικά των καλλυντικών.
Λόγω όμως του γεγονότος ότι η ζήτηση για τα βιολογικά καλλυντικά γνωρίζει αισθητή άνοδο στους Έλληνες καταναλωτές, έπρεπε να υπάρξει ένας οργανισμός που να εγγυάται για αυτά προϊόντα. Πρόκειται για τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων. Αυτός ο οργανισμός συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Ηθικής και Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης (ICEA) που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα που παρέχουν εγγύηση για τα βιολογικά καλλυντικά στην Ευρώπη.
Τα βιολογικά καλλυντικά που πιστοποιούνται από την ICEA απαιτείται να έχουν διπλή ιδιότητα. Από τη μία να προστατεύουν την υγεία του δέρματος και από την άλλη να μη μολύνουν το περιβάλλον καθόλου η στη χειρότερη περίπτωση σχεδόν καθόλου. Για το λόγο αυτό, τα επικυρωμένα προϊόντα χαρακτηρίζονται ως βιο-οικολογικά καλλυντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου