Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟ ...


Καραμέλες και παστίλιες δεν έχουν κάποια θεραπευτική δράση, αλλά βοηθούν το λαιμό να “μαλακώσει” και κατά συνέπεια μας ανακουφίζουν για λίγο από τον πόνο. Υπάρχουν μάλιστα και παστίλιες με λιδοκαίνη που λειτουργεί σαν τοπικό αναισθητικό και μας ανακουφίζουν για περισσότερη ώρα.
Ζεστά ροφήματα. Εκτός από την αντισηπτική δράση που έχουν (πχ τσάι, ή φασκόμηλο, ή χαμομήλι) τα ζεστά αφεψήματα ενυδατώνουν την περιοχή του λαιμού, προκαλούν υπεραιμία και κατά συνέπεια λειτουργούν σαν ...αναλγητικά αφού περιορίζουν τον πόνο. Μπορούμε λοιπόν να πιούμε ένα ζεστό ποτήρι γάλακτος και μέσα να βάλουμε μέλι. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε να πίνουμε πορτοκαλάδες (φρέσκο στυμμένο χυμό), αφού η βιταμίνη C είναι ένας απίστευτος σύμμαχος κατά του
κρυολογήματος και ενισχύεται και η άμυνα του οργανισμού.
Σημαντικός, αλλά σε δεύτερο πλάνο, είναι ο τρόπος που κοιμόμαστε, τρώμε και ντυνόμαστε. Όταν έχουμε κρυώσει πρέπει να αναπαυόμαστε καλά, να ξεκουράζεται ο ταλαιπωρημένος οργανισμός μας, να τρώμε υγιεινά και όταν βγαίνουμε έξω να καλύπτουμε καλά τον θώρακα και το λαιμό μας. Ειδικά αυτές τις μέρες που κάνει κρύο.
Υπάρχουν και πράγματα σημαντικά που δεν πρέπει να κάνουμε. Το πρώτο είναι να τρώμε κρύα πιάτα ή φαγητά που θα ερεθίσουν την περιοχή του λαιμού, όπως πικάντικα φαγητά. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους γιατί εάν έχουμε μια ίωση μπορεί να τους κολλήσουμε ευκολότερα.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώνουμε τον ιατρό μας και όταν οι ενοχλήσεις δεν υποχωρούν πρέπει να μας εξετάσει. Μπορεί για παράδειγμα να διαγνώσει πύον στις αμυγδαλές και να πρέπει να μας χορηγήσει συγκεκριμένη θεραπευτική αγω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου