Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Η ΚΥΡΑ ΠΑΓΩΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ... ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ

 

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΠΟΓΙΑ - Το  ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε διαλυτικό παρόμοιο με αυτό που  περιέχεται στη σύνθεση της μπογιάς ( αφού το δοκιμάσετε πρώτα σε μία  αθέατη γωνίτσα του υφάσματος για να δείτε αν αντέχει ). Αν ο λεκές  έγινε από ακρυλική μπογιά, σκεπάστε τον αμέσως με στυπόχαρτο, το οποίο  θα βρέξετε με άφθονο υγρό πιάτων. Αφήστε για λίγο και μετά πλύνετε  κανονικά. Αν μιλάμε για λαδομπογιά, τρίψτε το σημείο με λίγο νέφτι,  μουλιάστε το ύφασμα σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετέ το  κανονικά.

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΟ - Καλύψτε το λεκέ με ταλκ, αφήστε 3 λεπτά και βουρτσίστε πολύ δυνατά. Πλύνετε το ρούχο στην πιο δυνατή επιτρεπόμενη θερμοκρασία. Αν το ύφασμα είναι άσπρο βαμβακερό, τρίψτε το λεκέ με βενζίνη γι' αναπτήρες και πλύνετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Για τα μάλλινα, τρίψτε το λεκέ με ύφασμα ποτισμένο σε νέφτι και πλύνετε με υγρό απορρυπαντικό.
ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ - Αντιμετωπίστε το λεκέ όσο πιο γρήγορα μπορείτε και πάντως μη χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό, που θα τον κάνει ανεξίτηλο!! Ο καλύτερος τρόπος είναι να τον σκεπάσετε με αλάτι (που θα ρουφήξει το υγρό) και μετά, αφού το αφαιρέσετε με ένα υγρό πανί, να αφήσετε το ύφασμα να μουλιάσει για μισή ώρα σε κρύο νερό. Μετά, πλύνετέ το με τον κλασικό τρόπο.

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΦΡΟΥΤΑ - Ξεπλύνετε καλά το λεκέ με κρύο νερό και μετά πλύνετε με απορρυπαντικό. Αν ο λεκές έγινε σε άσπρο ύφασμα, αφήστε το να μουλιάσει σε νερό με λίγη αμμωνία, ξεπλύνετέ το πολύ καλά και βάλτε το να μουλιάσει πάλι σε νερό με χλωρίνη. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, τρίψτε το με λεκέ με οξυζενέ, στο οποίο θα προσθέσετε λίγες σταγόνες αμμωνίας.
ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΛΑΣΠΗ - Η λάσπη είναι ένας από τους ελάχιστους λεκέδες που πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει. Κι αυτό γιατί με το βούρτσισμα θα ξεκολλήσουν πιο εύκολα τα περισσότερα μόρια της. Βουρτσίστε λοιπόν καλά το λεκέ και πλύνετε το ρούχο στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία, που αναγράφεται στην ετικέτα του.
ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΝΤΟΜΑΤΑ - Αν δεν αντιδράσετε γρήγορα, θα δυσκολευθείτε πολύ να τον εξαφανίσετε. Τρίψτε λοιπόν αμέσως το λεκέ με άφθονο υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε τον για λίγο. Έπειτα, πλύνετε κανονικά το ρούχο.
ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΟΛΛΑ - Εξαρτάται από τη σύνθεσή της. Αν είναι διάφανη, τρίψτε το λεκέ με λίγο ασετόν ή με ειδικό διαλυτικό για συνθετικές μπογιές. Αν είναι λευκή και παχύρρευστη, πλύνετε το ύφασμα με κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με ένα μείγμα νερού και αμμωνίας. Ξεπλύνετε πολύ καλά. Αν είναι με βάση το βινύλιο, τρίψτε το λεκέ με λίγο ξίδι διαλυμένο σε νερό.
ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΙΔΙ - Αν ο λεκές είναι μεγάλος, τρίψτε τον μαλακά με άσπρο οινόπνευμα, ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό και πλύνετε κανονικά. Αν δεν... πειθαρχήσει ή αν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, μουλιάστε το σε κρύο και μετά πλύνετέ το με χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό, στο οποίο θα προσθέσετε λίγο οξυζενέ. Ξεπλύνετε ξανά με κρύο νερό και λίγο ξίδι.
ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ - Αφαιρέστε το περισσότερη σοκολάτα μπορείτε και μετά τρίψτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και πλύνετε το ρούχο κανονικά.
ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ - Αν το μελάνι προήλθε από στυλό διαρκείας και το λεκιασμένο ύφασμα είναι βαμβακερό, βάλτε ένα κομματάκι βαμβάκι στην ανάποδη μεριά του λεκέ και τρίψτε τον με ένα άλλο κομμάτι βαμβάκι, βουτηγμένο σε γάλα. Αν μιλάμε για μελάνι πένας και άσπρο ύφασμα, μουλιάστε για λίγο το ρούχο σε χλιαρό νερό με χλωρίνη και μετά ξεπλύνετε πολύ καλά. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, μουλιάστε το για πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και ξεπλύνετέ το με νερό και λεμόνι. Αν το ύφασμα είναι συνθετικό, τρίψτε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου