Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τα συγκάματα στα μωρά


Η καλύτερη συνταγή είναι να κρατάτε το μωρό σας καθαρό και στεγνό αλλάζοντας τακτικά την πάνα του. Χρησιμοποιήστε μια κρέμα συγκάματος –που να σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα στο δέρμα του- μετά από κάθε αλλαγή πάνας για να προστατεύεστε το δερματάκι του μωρού σας από τα ούρα και τα κόπρανα. Αν ο καιρός είναι ζεστός και μπορεί να παίξει έξω ή σε ένα δωμάτιο με πάτωμα που καθαρίζεται εύκολα, αφήστε το χωρίς την πάνα του (και την αλοιφή) για όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε κάθε μέρα. Ο αέρας βοηθάει στη θεραπεία του συγκάματος. Επίσης, θα μπορούσατε να αφήσετε το μικρό σας να κοιμηθεί χωρίς πάνα, τοποθετώντας ένα πλαστικό σεντόνι κάτω από το υφασμάτινο σεντόνι του.

Αν το μωρό σας έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα, χρησιμοποιήστε μωρομάντηλα χωρίς άρωμα και αλκοόλ ή άλλα χημικά. Κάποιοι γονείς έχουν ένα μπουκάλι ή θερμός με ζεστό νερό και βαμβάκι δίπλα στην αλλαξιέρα για να καθαρίζουν το μωρό τους.

Ένα ελαφριάς μορφής σύγκαμα κανονικά θα φύγει μετά από τρεις με τέσσερις μέρες αν καταφέρετε να κρατήσετε τον ποπό του μωρού σας όσο πιο στεγνό γίνεται. Αν το σημείο μοιάζει μολυσμένο (έχει φουσκάλες ή ανοιχτές πληγές), ο ερεθισμός επιμένει, επεκτείνεται ή χειροτερεύει, μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Μπορεί να σας γράψει ένα αντιβιοτικό για τη μόλυνση ή μια κρέμα ή αλοιφή για τον ερεθισμό. Αν ο ερεθισμός είναι καντιντίαση, ο γιατρός ίσως σας δώσει κάποιο
αντιμυκητιασικό φάρμακο.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τον ερεθισμό;
• Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τον ερεθισμό είναι να κρατάτε τον ποπό του μωρού σας στεγνό, οπότε αλλάξτε την πάνα του μωρού σας αμέσως μόλις λερωθεί.
• Καθαρίστε τα γεννητικά όργανα του μωρού σας πολύ καλά μετά από κάθε αλλαγή. Στεγνώστε το δέρμα του ταμποναριστά και ποτέ μην το τρίβετε.
• Βάλτε στον ποπό του μια στρώση αλοιφής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι στο εμπόριο, όπως αυτές με βάση τον ψευδάργυρο (που είναι καλές για τα ευαίσθητα δέρματα) και αυτές με βάση το πετρέλαιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βαζελίνη, αλλά δεν ξεπλένεται εύκολα. Μην βάζετε ταλκ, αφού μπορεί να το εισπνεύσει το μωρό σας και να του δημιουργήσει πρόβλημα στους πνεύμονες.
• Όταν το μωρό σας αρχίσει τη στερεά τροφή, να του δίνεται κάθε φορά να δοκιμάσει μόνο ένα καινούριο είδος φαγητού, και να περιμένετε μερικές μέρες για να του δώσετε κάποιο άλλο. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να καταλάβετε αν ο ερεθισμός οφείλεται σε κάποια τροφική αλλεργία και να αποκλείσετε τη συγκεκριμένη τροφή από το διαιτολόγιό του.
• Όταν του βάζετε την πάνα να αφήνεται κάποιο χώρο για να παίρνει το δέρμα του αέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα του, που πρέπει να είναι κάπως φαρδιά. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα που δεν αναπνέουν.
• Μην πλένετε τις πάνες του με απορρυπαντικά που περιέχουν άρωμα και μη χρησιμοποιείτε μαλακτικό –και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό. Χρησιμοποιήστε καυτό νερό και ξεβγάλετε τις πάνες δύο φορές. Θα μπορούσατε επίσης να βάλετε και μισή κούπα ξίδι στο πρώτο ξέβγαλμα, για να εξαλείψετε τους αλκαλικούς ερεθισμούς. Αν χρησιμοποιείτε πάνες μια χρήσης, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε διάφορες μάρκες για να δείτε αν υπάρχει βελτίωση.
• Θηλάστε το μωρό σας για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορείτε. Το ούρα του μωρού σας σε συνδυασμό με τα αλκάλια από τα κόπρανα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε σύγκαμα. Ο θηλασμός βοηθάει αφού μειώνει το Ph στα κόπρανα του μωρού σας και τα κάνει πιο όξινα. Επίσης, κάνει τον οργανισμό του μωρού πιο ανθεκτικό στις λοιμώξεις γενικά, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται αντιβιοτικά, που μπορεί να προκαλέσουν σύγκαμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου