Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα: 20΄
Υλικά (για 4 άτομα):
4 μπριζόλες «κόντρα» από μοσχάρι, πάχους 1½ - 2 εκ.
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 πιπεριές κέρατο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 μεγάλο καρότο (βιολογικό κατά προτίμηση) τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζ. τσαγιού λευκό, γλυκό κρασί
1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα χοντροκομμένη (νιφάδες πάπρικας) ή γλυκό μπούκοβο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
Διαδικασία:
Κόβουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τις πιπεριές. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από λίγο ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό. Προσθέτουμε το καρότο και καρυκεύουμε με αλατοπίπερο, την πάπρικα και τα ξερά μυρωδικά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφηθούν τα υγρά. Μετά τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τις μπριζόλες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Σβήνουμε με το κρασί και με ένα ξύλινο κουτάλι ξύνουμε από το τηγάνι τα καμένα υπολείμματα από το κρέας, ώστε να αναμειχθούν με τη σάλτσα του κρασιού. Μαγειρεύουμε για 4 - 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και κατόπιν τις μεταφέρουμε με τη σάλτσα τους στην κατσαρόλα με τα λαχανικά. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να γίνει η σύβραση για 5 λεπτά και αποσύρουμε. Σερβίρουμε αμέσως.
Τι πίνουμε:
Το μοσχαρίσιο κρέας αναζητά τον σύντροφό του στα κόκκινα κρασιά! Μια μπριζόλα δε, ακουμπά με σιγουριά στο κλασικό μπορντολέζικο χαρμάνι Cabernet Sauvignon-Merlot, ενώ φλερτάρει απροκάλυπτα με Syrah, ισπανικό Tempranillo αλλά και αργεντίνικο Malbec.
ΜΥΣΤΙΚΟ
Αν το τηγάνι σας δεν χωράει όλες μαζί τις μπριζόλες ταυτόχρονα, τις φτιάχνετε ανά δύο διαιρώντας και τα υπόλοιπα υλικά διά δύο κατά το μαγείρεμα
GASTRONOMOS
Υλικά (για 4 άτομα):
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 πιπεριές κέρατο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 μεγάλο καρότο (βιολογικό κατά προτίμηση) τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζ. τσαγιού λευκό, γλυκό κρασί
1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα χοντροκομμένη (νιφάδες πάπρικας) ή γλυκό μπούκοβο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
Διαδικασία:
Κόβουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τις πιπεριές. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από λίγο ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό. Προσθέτουμε το καρότο και καρυκεύουμε με αλατοπίπερο, την πάπρικα και τα ξερά μυρωδικά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφηθούν τα υγρά. Μετά τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τις μπριζόλες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Σβήνουμε με το κρασί και με ένα ξύλινο κουτάλι ξύνουμε από το τηγάνι τα καμένα υπολείμματα από το κρέας, ώστε να αναμειχθούν με τη σάλτσα του κρασιού. Μαγειρεύουμε για 4 - 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και κατόπιν τις μεταφέρουμε με τη σάλτσα τους στην κατσαρόλα με τα λαχανικά. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να γίνει η σύβραση για 5 λεπτά και αποσύρουμε. Σερβίρουμε αμέσως.
Τι πίνουμε:
Το μοσχαρίσιο κρέας αναζητά τον σύντροφό του στα κόκκινα κρασιά! Μια μπριζόλα δε, ακουμπά με σιγουριά στο κλασικό μπορντολέζικο χαρμάνι Cabernet Sauvignon-Merlot, ενώ φλερτάρει απροκάλυπτα με Syrah, ισπανικό Tempranillo αλλά και αργεντίνικο Malbec.
ΜΥΣΤΙΚΟ
Αν το τηγάνι σας δεν χωράει όλες μαζί τις μπριζόλες ταυτόχρονα, τις φτιάχνετε ανά δύο διαιρώντας και τα υπόλοιπα υλικά διά δύο κατά το μαγείρεμα
GASTRONOMOS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου