Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

ΤΙ ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ? ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΚΡΑΣΙ .... ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ

Προσθήκη λεζάντας

 Αν η απάντηση είναι «κρασί», τότε μπαίνουν μια σειρά από δύσκολα ερωτήματα. Ποιο κρασί ταιριάζει στο φαγητό που προτιμάμε;
Η επαγγελματική γευσιγνωσία τείνει, βέβαια, να εξελιχθεί σε ολόκληρη επιστήμη, με ακριβοπληρωμένους ειδικούς ανά τον κόσμο που χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους για να αξιολογήσουν τα κρασιά. Δεν χρειάζεται να γίνουμε τέτοιοι για να επιλέξουμε τον οίνο που θα μας… ευφράνει την καρδίαν, σύμφωνα με το παλιό ρητό. Δέκα απλές συμβουλές φτάνουν για να κινηθούμε σωστά και να απολαύσουμε τη γεύση που θα «δένει» με το φαγητό μας.
  1. Αν διαλέξαμε φαγητό κατά τεκμήριο λιπαρό, το κρασί μας πρέπει να έχει οξύτητα. Λιπαρά φαγητά χρειάζονται συνήθως λεμόνι για να καταναλωθούν, οπότε διαλέγουμε κυρίως ένα λευκό κρασί πλούσιο σε οξύτητα, για να βοηθήσουμε τη γεύση μας να απολαύσει κάθε μπουκιά.
  2. Τα έντονα αλατισμένα φαγητά δένουν απόλυτα με τα γλυκά κρασιά. Ακόμα και demi-sec μπορεί να κάνει πολύ καλά τη δουλειά και να ελαχιστοποιήσει την αίσθηση του αλμυρού, που προκαλεί το φαγητό.
  3. Τα κόκκινα κρασιά πλούσια σε τανίνες μπορούν να συνοδεύσουν κόκκινα κρέατα με έντονη γεύση. Αν είναι και πλούσια καρυκευμένα με πιπέρι ή άλλα μπαχαρικά, ακόμα καλύτερα.
  4. Με ένα έντονο σε γεύση φαγητό μπορεί να επιλέξετε ένα κρασί παλαιωμένο σε βαρέλι. Μην το κάνετε με ένα «ήπιο» κυρίως πιάτο, γιατί η έντονη γεύση του κρασιού θα το εξαφανίσει από τη γεύση σας.
  5. Αν σας αρέσει η κινέζικη κουζίνα, μπορείτε μαζί με τα εδέσματα να γευτείτε κι ένα ροζέ κρασί. Η συγκεκριμένη κουζίνα, και κυρίως οι γλυκόξινες γεύσεις της, απαιτούν πιο «ουδέτερη» γεύση από το κρασί.
  6. Στα πιάτα με ζυμαρικά το είδος του κρασιού που επιλέγουμε εξαρτάται από τη σάλτσα και τα άλλα συνοδευτικά. Αν πρόκειται π.χ. για απλή μακαρονάδα με κιμά ή μπολονέζ μπορούμε να επιλέξουμε και κόκκινο κρασί (αρκεί να μην είναι στυφό), αν πρόκειται για vegetarian ή μακαρονάδα θαλασσινών η καλύτερη επιλογή είναι το λευκό.
  7. Τα παστά έχουν πολύ έντονη γεύση και απαιτούν προσεκτικά βήματα στην επιλογή. Οσο… παρακατιανό κι αν σας φαίνεται, το κρασί που δένει περισσότερο μ’ αυτά είναι η… πατροπαράδοτη ρετσίνα!
  8. Τα τυριά είναι τα πιο συνηθισμένα συνοδευτικά κρασιών. Για τα μαλακά και λιπαρά τυριά χρειάζονται λευκά κρασιά με υψηλή οξύτητα. Για τα λευκά τυριά (και ειδικά τα κατσικίσια, με την έντονη γεύση) θέλουν για συνοδεία λευκά αρωματικά κρασιά. Τα σκληρά τυριά, συνήθως συνοδευτικά ζυμαρικών (π.χ. παρμεζάνα) μπορούν να συνοδευτούν από κόκκινα κρασιά. Για τα μπλε τυριά (ροκφόρ) προτιμήστε γλυκά κρασιά.
  9. Αν θέλετε να πειραματιστείτε με τις γεύσεις των κρασιών και δοκιμάζετε πολλά σε μικρό χρόνο, φάτε μια μπουκιά ψωμί μετά από κάθε δοκιμή. Βοηθάει να «καθαρίσει» η γεύση και να επανέλθει στις σωστές αναλογίες, ώστε να «καταγράψει» τις διαφορές.
  10. Τελευταία και σημαντικότερη συμβουλή: Μην γίνεστε… προκατειλημμένοι! Αν η πλειοψηφία της παρέας επιλέγει ένα «λάθος» κρασί, μην κατσουφιάζετε, μην αντιδράτε και μην διαμαρτύρεστε. Ακολουθήστε! Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία απόλαυσης του κρασιού είναι με ποιον τσουγκρίζεις το ποτήρι σου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου