Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ - ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΙΟ ΠΑΧΥΝΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΛΥΚΟΖΗ

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γιελ χρησιμοποιώντας απεικονιστικές τεχνικές φέρνουν τα πάνω κάτω, καθώς δείχνουν ότι η φρουκτόζη ένα είδος ζάχαρης που «κυριαρχεί» σε πλήθος, κυρίως επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο τέτοιες ώστε να οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής.

Ενώ οι τροφές που περιέχουν φρουκτόζη μπορεί να προκαλούν αύξηση του βάρους περισσότερο απ ότι τα τρόφιμα που περιέχουν γλυκόζη, σύμφωνα  με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association. Ειδικότερα η κατανάλωση γλυκόζης δίνει «σήμα» στον εγκέφαλο ότι έχει ληφθεί τροφή από τον οργανισμό και άρα ικανοποιείται το αίσθημα της όρεξης. Αντίθετα, η φρουκτόζη δεν προκαλεί
αυτό το αίσθημα.
Στη μελέτη πήραν μέρος 20 άτομα με φυσιολογικό βάρος που υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις με λειτουργική μαγνητική τομογραφία πριν και μετά την κατανάλωση νερού που περιείχε είτε φρουκτόζη είτε γλυκόζη.
Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι η κατανάλωση γλυκόζης «κατέστειλε τη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά την επιβράβευση και την επιθυμία για τροφή», όπως εξήγησε ο ενδοκρινολόγος του Πανεπιστημίου Γέιλ δρ Ρόμπερτ Σέργουιν. «Αντιθέτως με την κατανάλωση φρουκτόζης δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες αλλαγές στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η επιθυμία για κατανάλωση τροφής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου