Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ

Το τζάκι αποτελεί πλέον μια βασική πηγή θέρμανσης για πολλά νοικοκυριά που λόγω κρίσης και αύξησης των τιμών στο ρεύμα και το πετρέλαιο δεν μπορούν να καλύψουν αλλιώς τα έξοδα θέρμανσης.
Εξ ου και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που πνίγει την Αθήνα και άλλες πόλεις.
Όμως, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, το τζάκι μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική στη θέρμανση με πετρέλαιο και να μην επιβαρύνει τόσο πολύ την ατμόσφαιρα.

Πώς θα αυξήσετε την αποδοτικότητα του τζακιού

1. Ανάψτε και συντηρήστε τη φωτιά

Πριν βάλετε φωτιά, φροντίστε να είναι ανοιχτό το πορτάκι της καμινάδας και να δημιουργήσετε μεγάλη φλόγα. Η μεγάλη φλόγα στο τζάκι συνεπάγεται πιο ολοκληρωμένη καύση των ξύλων και παράγουν περισσότερη θέρμανση από μια φωτιά που σιγοκαίει.

Εφόσον είναι εφικτό, μόλις πάρει η φλόγα περιορίστε το άνοιγμα στο καπάκι της καμινάδας, ώστε να φεύγει μεν ο καπνός, αλλά να παραμένει η ζέστη στο χώρο και να μην υπάρχουν διαρροές από την καμινάδα.

2. Διατηρείστε τη ζέστη

Κλείστε την πόρτα του δωματίου και αφήστε απλώς ένα παράθυρο ελάχιστα ανοικτό (το πολύ 2-3 εκατοστά). Έτσι η ζέστη δεν θα διαρρεύσει από την καμινάδα, αλλά θα κυκλοφορήσει στο δωμάτιο.

3. Μετατρέψτε το τζάκι σας σε ενεργειακό

Υπάρχουν ειδικοί θερμοθάλαμοι που τοποθετούνται ακόμη και στα παλιά τζάκια. Επίσης με το άνοιγμα αεραγωγών στη φούσκα για την κυκλοφορία του θερμού αέρα στο σπίτι μπορείτε να μετατρέψετε το τζάκι σας σε ενεργειακό.
Ένα ενεργειακό τζάκι είναι πέντε φορές πιο αποδοτικό από το συμβατικό. Η ροή του αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική (απλά ενεργειακά τζάκια) είτε μηχανική (αερόθερμα ενεργειακά τζάκια).
Επίσης ο θερμοθάλαμος είναι είτε μεταλλικός προσαρμοσμένος ήδη πάνω στην μαντεμένια εστία η ακόμα μπορεί να δημιουργηθεί όταν τοποθετείται το τζάκι (κλείνοντάς το με πυράντοχη γυψοσανίδα, μονωμένη εσωτερικά με τα κατάλληλα μονωτικά υλικά).

4. Τι καίμε στο τζάκι

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί την αιθαλομίχλη δεν είναι καθαυτό το τζάκι αλλά τα ξύλα και τα υλικά που καίμε σε αυτό. Φροντίστε να αγοράζετε πιστοποιημένα ξύλα ή πέλλετ ή όποια άλλη μορφή βιομάζας καίει το τζάκι σας. Μην καίτε ακατάλληλα υλικά, με επικίνδυνες ουσίες, τα οποία ούτε απόδοση έχουν και το περιβάλλον επιβαρύνουν.

5. Η συντήρηση είναι πολύ σημαντική για την απόδοση

Πριν ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος φροντίστε να καθαρίσετε το τζάκι σας και να συντηρήσετε την καμινάδα απευθυνόμενοι σε κάποιον ειδικό.
Τα καθαρά τζάκια είναι αποδοτικότερα και περιορίζουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της καύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου