Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΜΕΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ... ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ( ΤΙ ΕΙΝΑ , ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ )

Τι ακριβώς είναι;

Πρόκειται για φλεγμονή του ήπατος που μπορεί να προκληθεί από διαφόρους τύπους ιών που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο συκώτι, δεν αντιμετωπιστεί.

Οι τύποι της ηπατίτιδας

Οι βασικοί τύποι ηπατίτιδας είναι η Α, η Β, η C και η D, ενώ από αυτές σεξουαλικά μεταδιδόμενες είναι η ηπατίτιδα Β και η C. Ο ιός της ηπατίτιδας συχνά μπορεί να κυκλοφορεί  στο αίμα μας για αρκετά χρόνια χωρίς κάποιο σύμπτωμα. Ένα μεγάλο ποσοστό των πασχόντων από ηπατίτιδα C δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα και η πάθηση ''κρύβεται'' στον οργανισμό επιφέροντας μεγάλη ζημιά στο συκώτι.

Τα συμπτώματα

  • Ατονία
  • Απώλεια όρεξης
  • καταβολή και αίσθημα αδυναμίας
  • Πυρετός
  • Πόνοι στους μυς ή την κοιλιά
  • Ναυτία και εμετός

Πως μεταδίδεται

Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται κυρίως μέσω των τροφών και του μολυσμένου νερού.  Η μετάδοσή του ιού οφείλεται κυρίως λόγω της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής. Η ηπατίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό, από τη σεξουαλική επαφή και από μολυσμένες σύριγγες. Η C μεταδίδεται κυρίως μέσω επαφής με το αίμα ή με μολυσμένες βελόνες, ενώ η D προσβάλει κυρίως όσους έχουν ηπατίτιδα Β επιδεινώνοντας την κατάσταση τους. 

Η Διάγνωση

Επειδή συχνά τα συμπτώματα της ηπατίτιδας μοιάζουν με εκείνη της κοινής ίωσης, ο μόνος ασφαλής τρόπος για να διαγνωστεί είναι η ανάλυση αίματος. Αν από αυτή βρεθούν αυξημένα ηπατικά ένζυμα, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρχει μόλυνση του οργανισμού από τον ιό της ηπατίτιδας και μπορεί να χρειαστούν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου