Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

Η ακμή είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην εφηβική και μεταεφηβική ηλικία. Η βαρύτητά της ποικίλει από τα μικρά μαύρα στίγματα στο μέτωπο και τη μύτη μέχρι στις βαρειές οζοκυστικές μορφές που μπορεί να απλώνονται σε όλο το πρόσωπο, το στέρνο και την πλάτη και που συνήθως αφήνουν δύσμορφες ουλές.
Σήμερα έχουμε πολλά όπλα για να αντιμετωπίσουμε την ακμή, όμως πριν από όλα πρέπει να καταρριφθούν τρείς ευρέως διαδεδομένοι μύθοι σχετικοί με την ακμή που δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών και το έργο των δερματολόγων.
1ος μύθος: Η διατροφή επηρεάζει την εμφάνιση και τη βαρύτητα της ακμής
Όλοι ξέρουμε ότι διάφορες τροφές έχουν κατηγορηθεί για την επιδείνωση της ακμής, με πρωταγωνιστές τη σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς. Παρά τη σχετική φημολογία που διαρκεί δεκαετιές, σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει πραγματική συσχέτιση, οπότε η κατανάλωση με μέτρο σοκολάτας και ξηρών καρπών επιτρέπεται ελεύθερα. Μια κατηγορία τροφίμων που έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνητών τα τελευταία χρόνια είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελαδινό γάλα.
Ερευνητές ισχυρίζονται οτι τα συγκεκριμένα προιόντα λόγω του εξαναγκασμού των ζώων σε συνεχή παραγωγή γάλακτος περιέχουν αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων που με τη διατροφή προσλαμβάνονται από τον άνθρωπο και συμβάλλουν στην επιδείνωση της ακμής. Ιδαίτερα φαίνεται να επηρεάζονται οι γυναίκες καθώς έχουν χαμηλά επίπεδα ενδογενών ανδρογόνων στο σώμα. Παρότι οι σχετικές μελέτες είναι σε εξέλιξη, ήδη κάποιοι δερματολόγοι προτείνουν ολική αποχή από αγελαδινό γάλα και αντίστοιχα προιόντα για χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός εξαμήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου