Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΕΚΕΔΕΣ ΤΙ ΜΠΕΛΑΣ ..... ΜΕΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ


Οι λεκέδες – άλλοι απλώς ενοχλητικοί και άλλοι επίμονοι – είναι αναπόφευκτοι. Ο, τιδήποτε χρησιμοποιείται λερώνεται. Είναι νόμος. Δεν χρειάζεται όμως να πετάξετε το ρούχο ή γενικά το ύφασμα που έχει λερωθεί.
Για να εξαφανίσετε ένα λεκέ, αυτό που μετράει είναι η γρήγορη αντίδραση και η χρήση των σωστών προϊόντων.
Χρυσός κανόνας: Μην τρίβετε ποτέ ένα λεκέ, γιατί έτσι τον απλώνετε περισσότερο και μπορεί να χαλάσει τις ίνες αλλά και το χρώμα του υφάσματος. Καλύτερο είναι να ταμπονάρετε το σημείο με ένα χαρτομάντιλο για να απορροφήσετε το υγρό. Στη συνέχεια αφήνετε το ύφασμα κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα.
Αν ο λεκές είναι ξηρός, αφήστε το ρούχο να μουσκέψει σε κρύο νερό (ποτέ σε ζεστό) και έπειτα μπορείτε να το πλύνεται με ένα ειδικό προϊόν που αφαιρεί τους λεκέδες. Αν χρειαστεί, πλύντε το και δεύτερη φορά.
Με τι το βγάζω;

Ιδού ορισμένα μυστικά για να αφαιρέσετε δύσκολους λεκέδες από ένα ύφασμα.
Κόκκινο κρασί ή αίμα: Ρίξτε πάνω στο λεκέ μπόλικο μαγειρικό αλάτι, το οποίο θα το απορροφήσει αμέσως. Προτού πλύνετε το ύφασμα, μουσκέψτε το σε κρύο νερό για λίγη ώρα. Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι επίσης η τσικουδιά και το ούζο.
Εάν χυθεί στο χαλί κόκκινο κρασί, καλύψτε το λεκέ με ένα στρώμα αλατιού. Αφήστε το για αρκετή ώρα και στη συνέχεια το σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα.
Κραγιόν: Βγαίνει εάν τρίψετε το λεκέ με οδοντόκρεμα.
Καφές, τσάι, αναψυκτικό, κρασί: χρησιμοποιήστε πάνω στο λεκέ μαγειρική σόδα ή αλάτι.
Κεράσια, φράουλες: Οι λεκέδες βγαίνουν με νερό και σόδα.
Σάλτσες, ντομάτα: Το άσπρο ξύδι καταπολεμά αμέσως τους λεκέδες.  Αν ο λεκές είναι στεγνός, μουσκέψτε για μισή ώρα σε κρύο νερό. Επίσης αποτελεσματικό είναι και σε αυτούς τους λεκέδες το αλάτι.
Καφές: Ελέγξτε αν το ρούχο ξεβάφει κάνοντας μια δοκιμή σε ένα εσωτερικό τμήμα του. Μουλιάστε το ρούχο για μια νύχτα μέσα σε 5 λίτρα νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 1 μεζούρα απορρυπαντικού.
Λαδιές ή γράσο: Ρίξτε στον λεκέ αλάτι, ταλκ, αλεύρι ή πιέστε με λίγη ψίχα ψωμιού. Αφήστε το να απορροφήσει και τινάξτε το. Βάλε το ρούχο επάνω σε μπόλικο χαρτί κουζίνας με τον λεκέ προς τα κάτω. Ρίξε λίγο καθαριστικό για πιάτα στο πίσω μέρος του λεκέ και μετά πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο.
Κερί: ξύστε το κερί με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ύφασμα ανάμεσα σε δύο κομμάτια χαρτί κουζίνας και περάστε με το ζεστό σίδερο. Αντικαταστήστε το χαρτί, καθώς θα απορροφάει το κερί.
Μελάνι: Σκουπίζετε το λεκέ με ένα χαρτομάντηλο και στη συνέχεια τον τρίβετε με ένα κομμάτι λεμόνι. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε επάνω στον λεκέ οινόπνευμα, έτσι ώστε το ύφασμα να λειτουργήσει ως σουρωτήρι. Ξεπλένετε την περιοχή με κρύο νερό και το καθαρίζετε αμέσως.
Γάριασμα: Ο χυμός λεμονιού είναι ό,τι πρέπει για να λευκάνει κάλτσες, πετσέτες, τραπεζομάντηλα και γενικότερα λευκά είδη. Βράστε τα γαριασμένα υφάσματα σε νερό με λεμονόκουπες.
Άρωμα: Οι λεκέδες φεύγουν εάν τους τρίψετε με γλυκερίνη και στη συνέχεια ξεπλένετε πολύ καλά.
Καλλυντικά: Αν τα ρούχα σας λερώνονται από καλλυντικά, παίρνετε ψίχα ψωμιού και δημιουργήστε μια σφιχτή μπάλα. Τρίβοντας το λεκέ με αυτή, θα διαπιστώσετε ότι θα εξαφανιστεί.
Αποσμητικό: Απομακρύνετε το λεκέ σφουγγίζοντάς τον με ένα πανί βρεγμένο με λευκό ξύδι. Εναλλακτικά μουλιάστε τη λεκιασμένη περιοχή σε καθαρό οινόπνευμα για μια ώρα. Ελέγξτε πρώτα αν το ρούχο ξεβάφει.
Ιδρώτας ή ούρα: Φτιάξτε ένα μείγμα από αμμωνία και νερό και ρίξτε το στον λεκέ πριν βάλετε το ρούχο στο πλυντήριο. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από νερό και ταλκ – ή αλεύρι εναλλακτικά – και να αλείψετε τον λεκέ. Αφού στεγνώσει το βουρτσίζετε και ο λεκές έχει εξαφανιστεί.
Τσίχλα: Βάλτε το ρούχο πάνω στο οποίο έχει κολλήσει τσίχλα σε μια σακούλα και αφήστε το στην κατάψυξη για 1 περίπου ώρα. Όταν το βγάλετε, η τσίχλα θα έχει σκληρύνει, ώστε θα ξεκολλήσει από μόνη της. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις επίσης, αν τρίψεις ένα κομμάτι πάγο πάνω στην τσίχλα.
Λεκέδες στην λεκάνη της τουαλέτας: Ρίχνετε από το βράδυ λευκό ξύδι και την επόμενη ημέρα μια κατσαρόλα καυτό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου