Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Έρευνα: Η διατροφή αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης, ποιοι είναι όμως οι χορηγοί;


Όταν κανείς διαπιστώνει ότι έχει υψηλή χοληστερίνη, η πρώτη συμβουλή του γιατρού είναι να αποφεύγει τα λιπαρά, ωστόσο όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα υπάρχουν λίγα στοιχεία που δείχνουν ότι η χοληστερίνη που βρίσκεται στα τρόφιμα που τρώμε ανεβάζουν τη χοληστερίνη στο αίμα. Αυτό όμως που έχουν δείξει έρευνες είναι ότι κάποια τρόφιμα όπως για παράδειγμα τα όσπρια, το ελαιόλαδο, η βρώμη μπορεί να ρίξουν την χοληστερίνη η να ανεβάσουν την καλή χοληστερίνη. Μάλιστα η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή που έφτανε και το 40% των θερμίδων να προέρχεται από λίπος (κυρίως από ελαιόλαδο) ήταν αποτελεσματική και διατηρούσε χαμηλά τα επίπεδα χοληστερίνης. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι άτομα που ακολουθούσαν μια διατροφή "πορτφόλιo-portfolio" όπως την ονόμασαν όπου συνδύαζαν ξηρούς καρπούς, μαργαρίνες με στερόλες, τρόφιμα με διαλυτές φυτικές ίνες όπως βρώμη και κριθάρι και προϊόντα με πρωτεΐνη σόγιας, είχαν πτώση της LDL χοληστερίνης κατά 13% σε σχέση με άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Καλό αυτό, ωστόσο εμάς μας προβλημάτισαν κάποια στοιχεία της έρευνας:
1. Η ομάδα ελέγχου που ακολουθούσε την δίαιτα με χαμηλά λιπαρά τους είχε συστηθεί να αποφεύγουν τις 4 κατηγορίες τροφών που έλαβε η πρώτη ομάδα, δηλαδή τους ζητήθηκε να αποφεύγουν βρώμη, κριθάρι, ξηρούς καρπούς, σόγια, και μαργαρίνες με στερόλες. Καταλαβαίνουμε να τους απαγορευτεί η μαργαρίνη και η σόγια, ωστόσο το να απαγορεύεις συνηθισμένα τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς και βρώμη είναι σαν να προδιαθέτεις την ομάδα έλεγχου να αποτύχει.
2. Η έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί μεταξύ άλλων από την Unilever που παράγει μαργαρίνες με στερόλες και την εταιρία Solae που παράγει τρόφιμα, ζωοτροφές και βιομηχανικά υλικά από σόγια, και είναι κοινοπραξία μεταξύ της DuPont και της Bunge, ενώ το 2007, ανακοίνωσε μια συνεργασία με την Monsanto... για την ανάπτυξη προϊόντων που περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζένκινς που είναι και δημιουργός της δίαιτας πορτοφόλιο (portofolio diet) έχει λάβει χορηγίες για τις έρευνες του από τη Unilever, Solae, Quaker Oats και την Εταιρία Αμυγδάλου Καλιφόρνιας. Με λίγα λόγια τα τρόφιμα που προωθεί στο πρόγραμμα διατροφής Portfolio είναι όλα προϊόντα των χορηγών του.
Αν και αναφέρεται ότι οι εταιρίες που ήταν χορηγοί της έρευνας δεν αναμίχθηκαν σε αυτή, ο τρόπος που έγινε η έρευνα μας προβλημάτισε. Πάντως σε ότι αφορά την χοληστερίνη ο πρώτος τρόπος αντιμετώπισης θα πρέπει να είναι με τη διατροφή. Τροφές που υπάρχουν στη δική μας ελληνική διατροφή όπως φρούτα, λαχανικά, χόρτα, κριθαρένια παξιμάδια, σαρδέλες, γαύρο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να χαμηλώσει τα επίπεδα χοληστερίνης.
H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου