Πολλές φορές όταν έχουμε τραπέζι σε φίλους ξοδεύουμε ένα σωρό χρήματα αγοράζοντας ένα σωρό προϊόντα για να κάνουμε περίεργες, εξωτικές σαλάτες η ακόμα ακριβά ψάρια η και κρέατα δεν ξέρουμε ότι το κερασάκι στην τούρτα για να απολαύσουν οι καλεσμένοι μας όσα με κόπο και λαχτάρα έχουμε ετοιμάσει είναι το..κρασί.
Ένα καλό η μάλλον " το κατάλληλο"( που δεν είναι απαραίτητα και το ακριβό) κρασί όχι μόνο θα τους κάνει να απολαύσουν ότι έχουμε ετοιμάσει αλλά και θα το αναδείξει .Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην μείνουν τελικά ευχαριστημένοι από το φαγητό αλλά από τον αριθμό των ποικιλιών , το σερβίρισμα και την φιλόξενη υποδοχή.
Καλό επομένως είναι να ξέρουμε μερικά βασικά όσον αφορά το κρασί όχι για να γίνουμε ειδήμονες απλά για να μην κάνετε λάθη.Το θέμα είναι μεγάλο ...εμείς θα πούμε τα απαραίτητα και σε συνέχειες
ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΚΑ ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΟΤΑΝ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΒΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ
Γενναιόδωρο κρασί :
Όταν ακούμε πως το κρασί είναι γενναιόδωρο, είναι υψηλόβαθμο και πλούσιο σε γεύση και αρώματα.
Βελούδινο κρασί :
Όταν ακούμε πως το κρασί είναι βελούδινο, σημαίνει ότι είναι μαλακό και ευχάριστο στον ουρανίσκο και έχει ώραια υφή.
Τανικό κρασί
Όταν ακούμε πως το κρασί είναι τανικό, σημαίνει ότι είναι πλούσιο σε τανίνες και έχει έντονη στυφάδα.
Σκληρό κρασί
Όταν ακούμε πως το κρασί είναι σκληρό, σημαίνει ότι διαθέτει οξύτητα που γίνεται εντόνως αντιληπτή και στυφάδα.
Νευρικό κρασί
Όταν ακούμε πως το κρασί είναι νευρικό, σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κρασί έχει έντονη οξύτητα.
Μαλακό κρασί
Όταν ακούμε πως το κρασί είναι μαλακό, σημαίνει ότι δεν έχει στυφάδα ούτε όξινη γεύση και γενικά δεν έχει χαρακτηριστικά που μπορούν να προσφέρουν κάποιας μορφής ενόχληση.
Κρασί και σώμα
Όταν ακούμε πως το κρασί έχει σώμα, αυτό σημαίνει ότι κάνει έντονη την παρουσία του στο στόμα και οι γευστικές εντυπώσεις που αφήνει είναι έντονες.
Ισορροπημένο κρασί
Όταν ακούμε πως το κρασί είναι ισορροπημένο, σημαίνει ότι είναι αρμονικό και δεν υπερέχει κάποιο χαρακτηριστικό σε βάρος των άλλων.
Ζωηρό κρασί
Όταν ακούμε ότι το κρασί είναι ζωηρό, σημαίνει ότι έχει οξύτητα που το καθιστά ευχάριστο και είναι φρέσκο.
Άγουρο κρασί
Όταν ακούμε πως το κρασί είναι άγουρο, σημαίνει ότι δεν έχει ωριμάσει ακόμα, είναι νεαρό και πλούσιο σε οξέα.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΡΑΣΙΟΥ
Syrah
Η ποικιλία Syrah μας έρχεται από μια περιοχή με πλούσια οινική παράδοση, από τον Ροδανό της Γαλλίας. Πλούσιο κρασί με διεθνή διάδοση που τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Δίνει σκούρα κόκκινα κρασιά με μαλακή γεύση, μέτρια οξύτητα και ήπιες τανίνες που διατηρούνται και ως επίγευση.
Χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας αυτής είναι το άρωμα μούρων, μπαχαρικών και σοκολάτας. Γενικά χαρακτηρίζεται από ένα εντυπωσιακό πολύπλοκο μπουκέτο. Γενικά στα κρασιά αυτής της ποικιλίας κυριαρχεί το πικάντικο, το πιπεράτο άρωμα που εντυπωσιάζει τους καταναλωτές.
Merlot
Η ποικιλία Merlot, είναι σχεδόν παγκόσμια, ποικιλία κρασιού, με πυκνό αρωματικό χαρακτήρα και βελούδινη γεύση. Το κρασί που γίνεται με σταφύλια Merlot είναι μέτριας οξύτητας, με ήπιες τανίνες και ευχάριστη μακρά επίγευση. Τα ελληνικά Merlot είναι κατά κανόνα κρασιά καλής ποιότητας. Χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας αυτής είναι το άρωμα δαμάσκηνου, μπαχαρικών, κόκκινων φρούτων καθώς και χόρτων. Συχνά εμφανίζει άρωμα καραμέλας.
Caberbet Sauvignon
Η ποικιλία κρασιού Caberbet Sauvignon είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Δίνει σκούρα κόκκινα ξηρά κρασιά με έντονα όσο και σύνθετα αρώματα. Πρόκειται για κρασιά μέτριας οξύτητας με πυκνό σώμα και ισορροπημένη γεύση. Χαρακτηρίζονται από την έντονη παρουσία τανινών και την ευχάριστη επίγευση. Χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας αυτής είναι κόκκινα φρούτα του δάσους, δαμάσκηνα, φραγκοστάφυλα καθώς και αρωματικές αποχρώσεις πράσινης πιπεριάς.
Sauvignon Blanc
Η Sauvignon Blanc είναι μια γαλλική ποικιλία που η καλλιέργεια της επεκτάθηκε σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Τα χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας αυτής είναι άρωμα φρούτων, εσπεριδοειδή, κυρίως γρέιπ φρούτ καθώς και κομμένο χόρτο.
Chardonnay
Γαλλική ποικιλία που δίνει εξαιρετικά λευκά κρασιά μέτριας έως υψηλής οξύτητας με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και ωραία επίγευση. Σήμερα έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Καλλιεργείτε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Η Chardonnay είναι μια ποικιλία πλούσια σε αρωματικά χαρακτηριστικά, ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες. Θυμίζει ώριμα και τροπικά φρούτα μήλο, πεπόνι, μάνγκο, ενώ συχνά σε κρασιά Chardonnay είναι τα αρώματα που θυμίζουν ροδάκινο. Παλαιωμένο το κρασί αυτό, αναδεικνύει αρώματα ξύλου, καπνού και ξηρών καρπών.
Τύποι σέρυ
Οι τύποι σέρυ είναι :
Manzanilla (Ξηρό, κατάλληλο για απεριτίφ ).
Fino (Ξηρό, με "άγουρη" φρουτώδη γεύση. Κατάλληλο για απεριτίφ ).
Oloroso (Επιδόρπιο κρασί ).
Cream ( Πολύ παλιό και γλυκό, σχετικά παχύρρευστο. Επιδόρπιο κρασί. Μπορεί ακόμη να συνοδεύσει γλυκά, όπως πολλά λικέρ) .
Oloroso (Επιδόρπιο κρασί ).
Cream ( Πολύ παλιό και γλυκό, σχετικά παχύρρευστο. Επιδόρπιο κρασί. Μπορεί ακόμη να συνοδεύσει γλυκά, όπως πολλά λικέρ) .
Τύποι κρασιού Μαδέρας
Οι τύποι κρασιού Μαδέρας είναι :
Verdehlo (Ξηρό. Κατάλληλο για απεριτίφ ) .
Sercial (Ξηρό. Κατάλληλο για απεριτίφ ) .
Boal (Γλυκύτερο. Επιδόρπιο κρασί ) .
Malmsey (Γλυκύτερο. Επιδόρπιο κρασί ).
Κρασί Μαδέρα
Παράγεται στο ομώνυμο νησί τής Πορτογαλίας. Χρησιμοποιούνται ποικιλίες άσπρων σταφυλιών . Είναι πολύ αρωματικό κρασί με πολύ ιδιαίτερο και έντονο χαρακτήρα. Από το κρασί αυτό φτιάχνεται και η γνωστή σάλτσα sauce madera που χρησιμοποιείται στη μαγειρική.
Είδη κρασιού Πόρτο
Porto Full (Σχετικά "νεαρό" πόρτο. Έχει βαθύ κόκκινο χρώμα )
Porto Ruby (Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια παλιό. Έχει κόκκινο χρώμα )
Porto Tawny ( Πολύ παλιό. Έχει ροζέ χρώμα).
Port Vintage (Πόρτο μιας μόνο επιλεγμένης καλής χρονιάς ,χωρίς ανάμειξη).
Porto Ruby (Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια παλιό. Έχει κόκκινο χρώμα )
Porto Tawny ( Πολύ παλιό. Έχει ροζέ χρώμα).
Port Vintage (Πόρτο μιας μόνο επιλεγμένης καλής χρονιάς ,χωρίς ανάμειξη).
Κρασί Πόρτο
Το πόρτο είναι κυρίως επιδόρπιο κρασί και παράγεται στην Πορτογαλία, στην κοιλάδα τού ποταμού Ντούρο. Αν και η ποικιλία αμπέλου που δίνει το πόρτο είναι κόκκινη βγαίνει -σε μικρότερες ποσότητες- πόρτο και από άσπρα σταφύλια. Το πόρτο όσο παλαιώνει ξανθαίνει. Σερβίρεται σε ειδικό ποτήρι (τουλίπα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου