Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ -ΜΙΑΣ ΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Με τόσες πολλές επιλογές που προσφέρονται στα ράφια των καταστημάτων, πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι επιλέγετε το πιο υγιεινό γιαούρτι;

Το γιαούρτι θεωρείται μια από τις τροφές με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και με σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Υπάρχει όμως και μια «παγίδα», καθώς η ωφέλιμη αυτή τροφή, μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε πρόχειρο, ανθυγιεινό σνακ. Ακόμα κι αν παρακάμψετε τις προφανείς βλαβερές επιλογές, όπως το γιαούρτι με θρυμματισμένα μπισκότα ή με σιρόπι καραμέλας, υπάρχουν και τύποι γιαουρτιού που είναι γεμάτοι ζάχαρη και πολλές θερμίδες.
Με τόσες πολλές επιλογές που προσφέρονται στα ράφια των καταστημάτων, πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι επιλέγετε σωστά; Δείτε…

Προτιμήστε το απλό
Για την Παρασκευή γιαουρτιού, χρειάζεται μόνο γάλα και δύο ζωντανά και ενεργά βακτήρια (Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus), που μετατρέπουν το γάλα σε γιαούρτι, μέσω της ζύμωσης. Από εκεί και πέρα, μπορεί να προστίθενται επιπλέον συστατικά που του δίνουν γεύση, όπως ζάχαρη ή κάποιο φρούτο. Αποφύγετε τα προϊόντα που έχουν πολλά πρόσθετα συστατικά, των οποίων τα ονόματα δυσκολεύεστε να… προφέρετε ή δεν θα περιμέναμε να δείτε στο γιαούρτι, όπως τα υδρογονωμένα έλαια και τα τεχνητά γλυκαντικά.

Ψάξτε για καλά βακτήρια
Τα προβιοτικά -καλά βακτήρια- είναι παρόμοια με τα βακτήρια που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα σας και αποτελούν βασικά συστατικά του γιαουρτιού. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πέψη και την υγεία του εντέρου. Αλλά παραδόξως, δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια που πωλούνται στα καταστήματα, ζωντανά και ενεργά βακτήρια. Ορισμένες εταιρείες υποβάλλουν το γιαούρτι σε μια θερμική επεξεργασία, η οποία σκοτώνει τα βακτήρια –ωφέλιμα και μη- για να το κάνουν πιο σταθερό και να μειώσουν τη δριμύτητά του.
Λάβετε υπόψη σας την περιεκτικότητα σε ασβέστιο
Το γιαούρτι είναι μια πλουσιότατη πηγή του ωφέλιμου για τα οστά ασβεστίου, αλλά η ποσότητα ασβεστίου που περιέχει, διαφέρει από μάρκα σε μάρκα. Προτιμήστε ένα γιαούρτι που έχει τουλάχιστον 15% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης ασβεστίου ( η οποία είναι για τον ενήλικα περίπου 1000 mgr). Ελέγξτε τη ζάχαρη
Προσπαθείτε να μειώσετε την ζάχαρη που προσλαμβάνετε; Μην βασίζεστε μόνο στον αριθμό των γραμμαρίων που αναγράφονται στην ετικέτα. Το γιαούρτι έχει επίσης ένα ποσοστό φυσικού σακχάρου του γάλακτος, γνωστού και ως λακτόζη και η περιεκτικότητα ζάχαρης που αναφέρεται στην ετικέτα, περιλαμβάνει τόσο τα φυσικά, όσο και τα πρόσθετα σάκχαρα. Αποφύγετε κάθε προϊόν που απαριθμεί τη ζάχαρη ως πρώτο ή δεύτερο συστατικό.
Προσοχή στα «ψεύτικα» φρούτα
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να προσθέσετε εσείς φρέσκα φρούτα σε απλό γιαούρτι. Αν πάντως κάποιες φορές θέλετε να εκμεταλλευτείτε την ευκολία του γιαουρτιού με φρούτα που έχουν ήδη προστεθεί, φροντίστε να ελέγξετε τον κατάλογο των συστατικών και αποφύγετε τα γιαούρτια με πρόσθετα σάκχαρα. Διαφορετικά, πιθανώς το γιαούρτι να περιέχει μόνο ένα μείγμα από ζάχαρη και χρωστικές ή χυμό λαχανικών.
Μη φοβάστε το λίπος
Το να επιλέγετε άπαχο γιαούρτι, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις θερμίδες και το κορεσμένο λίπος. Αλλά, «άπαχο» δεν σημαίνει πάντα χαμηλό σε θερμίδες, καθώς πολλά άπαχα γιαούρτια έχουν πολλή ζάχαρη. Προτιμήστε εκείνα που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της γλυκύτητάς τους από πραγματικά φρούτα ή δοκιμάστε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε απλό άπαχο γιαούρτι.
Αν προτιμάτε τη γεύση ενός υψηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαουρτιού, μπορείτε να επιλέξτε ένα γιαούρτι με 1 ή 2% λιπαρά. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά στα γαλακτοκομικά, μπορεί να μην είναι τόσο κακά όσο νομίζαμε. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2011 από το Brown University, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, πιθανώς επειδή υπάρχουν και άλλα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά στα γαλακτοκομικά που εξισορροπούν τις συνέπειες των κορεσμένων λιπαρών.

Διαβάστε τις ετικέτες προσεκτικά Ευτυχώς, είναι εύκολο να δει κανείς εάν το γιαούρτι που επιλέγει περιλαμβάνει επιπλέον προβιοτικά, καθώς αυτό αναγράφεται στις ετικέτες. Επίσης, θα βρείτε γιαούρτια στα οποία έχει προστεθεί (στους ήδη υπάρχοντες «καλούς» μικροοργανισμούς), μεγαλύτερο ποσοστό ζωντανών μικροβίων, ώστε να αυξάνεται η ωφελιμότητά τους.
Πάντως, η έρευνα σχετικά με τα οφέλη των προβιοτικών, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ένα γιαούρτι που περιέχει περισσότερα προβιοτικά, δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου