ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό σουπιές
1 ½ κιλό άγρια χόρτα (αγριοσέσκουλα, λάπατα, τσουκνίδες, αγριοσέλινα, παπαρούνες, καυκαλήθρες)
1 ποτήρι λάδι
2 μικρά ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο ή άγριο μάραθο
1 ποτηράκι άσπρο αρετσίνωτο κρασί
2 γεμάτες κουταλιές σάλτσα ντομάτας
250 γρ. πράσινες σπαστές ελιές
αλάτι, πιπέρι.
Βάζουμε το λάδι τα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τις σουπιές κομμένες σε χοντρά κομμάτια μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασάκι. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και βράζουμε λίγο, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Διαλύουμε στο ζουμί την σάλτσα ντομάτας. Ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια, το μάραθο και βράζουμε για λίγο σε σιγανή φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Στο μεταξύ έχουμε ξαλμυρίσει τις ελιές για 1 βράδυ αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό τους. Τις κόβουμε και πετάμε τα κουκούτσια. Τις ρίχνουμε στο φαγητό να πάρουν μια βράση 10΄ πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε και βάζουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Πρόκειται για ένα νηστίσιμο πιάτο, που μπορούμε να κάνουμε κι εκτός Σαρακοστής. Οι καταβολές του είναι μικρασιάτικες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου