Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΣΩΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕ - ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΚΑΦΕ ΘΕΛΕΤΕ


Η ιεροτελεστία του μερακλή: Μπρίκια κολλάμε; Η τέχνη παρασκευής του ελληνικού καφέ, όπως και κάθε συνταγή άλλωστε, έχει τα μυστικά της. Και αν ο παραδοσιακός τρόπος έχει παραμεριστεί από πολλούς χάριν ευκολίας και χρόνου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν… μερακλίδικα. Ο «σωστός» ελληνικός καφές, σιγοψήνεται στη χόβολη με χάλκινο μπρίκι, έτσι ώστε να βράσει καλά και να κάνει το βελούδινο καϊμάκι που τον χαρακτηρίζει. 
Συγκεκριμένα: 1. Πάρτε το κατάλληλο μπρίκι. Υπάρχουν μπρίκια για ένα καφέ, μέχρι και τέσσερις. Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα μπρίκια γιατί δεν θα κάνουν καλό καϊμάκι. 2. Βάλτε νερό στο μπρίκι με το φλιτζάνι ανάλογα με το πόσους καφέδες θα φτιάξετε. Προσέξτε να μην είναι ούτε ζεστό, ούτε παγωμένο. 3. Προσθέστε μια γεμάτη κουταλιά καφέ και ζάχαρη ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. 4. Ανακατέψτε καλά και βράστε τον καφέ μέχρι να φουσκώσει. 5. Αν έχετε φτιάξει παραπάνω από ένα καφέ, θα σερβίρετε από μικρή ποσότητα σε κάθε φλιτζανάκι για να έχουν όλοι καϊμάκι. Στη συνέχεια συμπληρώστε τα φλιτζανάκια. 6. Οι βασικές παραλλαγές του καφέ ανάλογα με το πόση ζάχαρη/καφέ προσθέτετε είναι οι εξής: 

Βαρύς - 2-3 κουταλιές καφέ 
Ελαφρύς - ½ - 1 κουταλιά καφέ 
Γλυκός - 2-4 κουταλιές ζάχαρη 
Μέτριος - 1 κουταλιά ζάχαρη 
Ναι και Όχι - ½ κουταλιά ζάχαρη 
Σκέτος - Καθόλου ζάχαρη 
Βαρύγλυκος - 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη
 Γλυκηβραστός - 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι. 
Με ολίγη: 1 κουταλιά καφέ, λιγότερο από 1/2 ζάχαρη
Η ιεροτελεστία του μερακλή: Μπρίκια κολλάμε; Η τέχνη παρασκευής του ελληνικού καφέ, όπως και κάθε συνταγή άλλωστε, έχει τα μυστικά της. Και αν ο παραδοσιακός τρόπος έχει παραμεριστεί από πολλούς χάριν ευκολίας και χρόνου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν… μερακλίδικα. Ο «σωστός» ελληνικός καφές, σιγοψήνεται στη χόβολη με χάλκινο μπρίκι, έτσι ώστε να βράσει καλά και να κάνει το βελούδινο καϊμάκι που τον χαρακτηρίζει. Συγκεκριμένα: 1. Πάρτε το κατάλληλο μπρίκι. Υπάρχουν μπρίκια για ένα καφέ, μέχρι και τέσσερις. Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα μπρίκια γιατί δεν θα κάνουν καλό καϊμάκι. 2. Βάλτε νερό στο μπρίκι με το φλιτζάνι ανάλογα με το πόσους καφέδες θα φτιάξετε. Προσέξτε να μην είναι ούτε ζεστό, ούτε παγωμένο. 3. Προσθέστε μια γεμάτη κουταλιά καφέ και ζάχαρη ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. 4. Ανακατέψτε καλά και βράστε τον καφέ μέχρι να φουσκώσει. 5. Αν έχετε φτιάξει παραπάνω από ένα καφέ, θα σερβίρετε από μικρή ποσότητα σε κάθε φλιτζανάκι για να έχουν όλοι καϊμάκι. Στη συνέχεια συμπληρώστε τα φλιτζανάκια. 6. Οι βασικές παραλλαγές του καφέ ανάλογα με το πόση ζάχαρη/καφέ προσθέτετε είναι οι εξής: Βαρύς - 2-3 κουταλιές καφέ Ελαφρύς - ½ - 1 κουταλιά καφέ Γλυκός - 2-4 κουταλιές ζάχαρη Μέτριος - 1 κουταλιά ζάχαρη Ναι και Όχι - ½ κουταλιά ζάχαρη Σκέτος - Καθόλου ζάχαρη Βαρύγλυκος - 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη Γλυκηβραστός - 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι. Με ολίγη: 1 κουταλιά καφέ, λιγότερο από 1/2 ζάχαρη

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/articles/230680/article.aspx?singlepage=1
Πηγή: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου