Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΑ Ο  Faber Birren  στο βιβλίο του "Color Psychology and Color Therapy" ότι το κόκκινο και το μπλε χρώμα αποτελούν τα δύο πιο αγαπημένα χρώματα για όλες τις ηλικίες, αν και το ποσοστό της προτίμησης μειώνεται όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι και αναπόφευκτα περισσότερα χρώματα προστίθενται στις προτιμήσεις τους. 
Επίσης, τα μικρά παιδιά προτιμούν το κίτρινο χρώμα ενώ όσο μεγαλώνουν η προτίμηση αυτή σταδιακά μειώνεται.

Τα χρώματα προτιμούν τα μικρά παιδιά.
Τα παιδιά φαίνεται να προτιμούν τα έντονα και φωτεινά χρώματα και να αποφεύγουν τα σκούρα και καταθλιπτικά χρώματα. Άλλωστε, τα πρώτα τους παιχνίδια είναι βαμμένα με φωτεινά και έντονα χρώματα (κόκκινο, μπλε, πράσινο και κίτρινο). 
Τα παιδιά εμπνέονται από τα κόμικς, από την εικονογράφηση των παραμυθιών, από τις ξυλομπογιές, από τους μαρκαδόρους, από τις πλαστελίνες, κλπ. Η ζωγραφική τους είναι μεν απλή αλλά συνήθως περιέχει πολλά έντονα χρώματα. 
Συνεπώς, στα παιδιά αρέσουν τα φωτεινά και ζωηρά χρώματα καθώς και οι έντονες αντιθέσεις και ως εκ τούτου σ' ένα παιδικό δωμάτιο, μπορούν  να συνδυαστούν πολλά χρώματα όπως: το κίτρινο του λεμονιού, το
κόκκινο της φράουλας, το γαλάζιο του ουρανού, το πράσινο του δάσους, κλπ. 
Στις σχολικές αίθουσες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κόκκινο και κίτρινο χρώμα που ενισχύει τη δημιουργικότητα των παιδιών ενώ στους χώρους ανάπαυσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το μπλε και το πράσινο χρώμα που δημιουργούν μια πιο ήρεμη ατμόσφαιρα.

Τα χρώματα που αρέσουν στους έφηβους. 
Οι έφηβοι επηρεάζονται πολύ από τη μουσική, τη μόδα, τα περιοδικά, από τον κινηματογράφο, από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, κλπ. Οι πηγές αυτές αποτελούν τις άμεσες πηγές έμπνευσης τους.
Επιπλέον, η εφηβική ηλικία χαρακτηρίζεται από συχνές συναισθηματικές διακυμάνσεις, αλλά και από την έντονη διάθεση για ριζικές αλλαγές. Η προσωπικότητα του εφήβου και οι προτιμήσεις του πλάθονται, αναπτύσσονται και αλλάζουν συνεχώς. Από την άλλη, ο έφηβος έχει την ανάγκη να επηρεάσει το χώρο του, να τον διαμορφώσει ο ίδιος, να πειραματιστεί με τις προτιμήσεις του. 
Ως εκ τούτου, θα ήταν παράλογο να περιμένουμε από το νέο να περιγράψει με βεβαιότητα ποια χρώματα προτιμάει και πιο στυλ τον εκφράζει. Το ιδανικότερο, για ένα εφηβικό δωμάτιο είναι να επιλεγούν ουδέτερα χρώματα για το φόντο αλλά με δυνατότητες προσθήκης πολλών λεπτομερειών χρώματος (υφάσματα, κουρτίνες, μαξιλάρια, διακοσμητικά αντικείμενα, πίνακες στους τοίχους, αφίσες, κλπ).

Τα χρώματα για τη μέση ηλικία.
Η μέση ηλικία είναι αρκετά απελευθερωμένη και έτοιμη να πειραματιστεί με καινούργια πράγματα. Οι σημερινοί μεσήλικες ενημερώνονται από περιοδικά, από το διαδίκτυο, από τον κοινωνικό τους περίγυρο, ενώ οι περισσότεροι έχουν άποψη για το πως θέλουν τον εσωτερικό τους χώρο. 
Αρκετά σημαντικό ρόλο στην προτίμηση των χρωμάτων φαίνεται να παίζει το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και η μόρφωση των ανθρώπων. Γενικά, όσο πιο μορφωμένοι και ταξιδεμένοι είναι οι άνθρωποι (και όσο περισσότερα πράγματα έχουν γνωρίσει) τόσο πιο ανοιχτοί είναι σε καινούργιους χρωματικούς συνδυασμούς, σε εκλεπτυσμένες αποχρώσεις και σε λεπτές αντιθέσεις. 

Οι ανάγκες της τρίτης ηλικίας.
Στην εποχή μας, οι άνθρωποι που μπαίνουν στην τρίτη ηλικία είναι σαφώς πιο υγιείς, δραστήριοι και εύρωστοι από ότι παλιότερα. Παρόλα αυτά η όραση εξασθενεί και ένα κίτρινο πέπλο μοιάζει να έχει καλύψει τα πάντα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται χρωματικές  αντιθέσεις στον εσωτερικό χώρο, προκειμένου οι όγκοι να διαγράφονται καλύτερα, όπως για παράδειγμα τα σκαλοπάτια, οι πάγκοι, τα έπιπλα, κλπ.
Θεμιτό, είναι επίσης να χρησιμοποιούνται φωτεινά και αισιόδοξα χρώματα, που θα εγκλωβίζουν τον ήλιο και το πολύτιμο φυσικό φώς στον εσωτερικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου