Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

2 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ... ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ - ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ - ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ



ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
400-450γρ. ζάχαρη
1 ποτήρι σόδα υγρή (200ml)
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (200ml)
Ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια
1 κουταλιά σόδα σκόνη
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
1/3 ποτήρι ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε σχολαστικά τα πορτοκάλια και τα τρίβουμε σε μικρό τρίφτη για να πάρουμε το ξύσμα τους. Κατόπιν τα στύβουμε και παίρνουμε τον χυμό τους. Σε μια λεκανίτσα αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το γαρύφαλο. Σε ένα άλλο δοχείο ρίχνουμε την υγρή σόδα, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε καλά στο μίξερ. Διαλύουμε την σόδα σε σκόνη μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και έτσι όπως φουσκώνει το ρίχνουμε μέσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα του αλευριού μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε τα πορτοκαλένια κουλουράκια μας στους 175 βαθμούς για είκοσι λεπτά περίπου.
=============================================
ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ  ΚΑΙ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΑΠΟ 27/9- 12/10



ΚΡΙΟΣ
Όλες σας οι σχέσεις θα έχουν προβλήματα με αυτή τη Νέα Σελήνη στο ζώδιο του Ζυγού από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 12 Οκτωβρίου καθώς τώρα θα βγουν όλες οι διαφωνίες που έχετε με τους άλλους στην επιφάνεια και θα είναι δύσκολο να τις προσπεράσετε. Η ένταση που νιώθετε εσωτερικά φουντώνει όλο και περισσότερο και μπορεί να σας οδηγήσει σε ξεκαθαρίσματα και αψιμαχίες με τα άτομα που είναι γύρω σας τόσο στον αισθηματικό, όσο και στον οικογενειακό ή επαγγελματικό τομέα. Προσπαθήστε να είστε πιο διακριτικοί και διπλωμάτες για να μην απομακρυνθείτε από σημαντικές σχέσεις και συνεργασίες που σας χρειάζονται ακόμα.
ΤΑΥΡΟΣ
Όλα τώρα δείχνουν πως θα πρέπει να πέσετε με τα μούτρα στη δουλειά με αυτή τη Νέα Σελήνη στο ζώδιο του Ζυγού από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 12 Οκτωβρίου για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει και συνεχίζετε να αναλαμβάνετε. Ήδη ασχολείστε με πολλά μαζεμένα και δυσκολεύεστε να τα φέρετε εις πέρας. Η Νέα Σελήνη αυτή σας εφιστά την προσοχή στον τομέα της υγείας αλλά και της εργασίαςκαθώς μπορεί να έχετε τη διάθεση για εργασιοθεραπεία, αλλά θα πρέπει να αναζητάτε και στιγμές ξεκούρασης και εκτόνωσης. Βάλτε περισσότερη άσκηση και υγιεινή διατροφή στη ζωή σας για να βγάζετε όλο το άγχος και τα νεύρα σας, δημιουργικά. Κάντε περιπάτους όσο πιο συχνά μπορείτε για να ξεδίνετε. Βελτιώστε τη σωματική σας κατάσταση και θα δείτε που θα ομορφύνετε κιόλας
ΔΙΔΥΜΟΙ
Η Νέα Σελήνη αυτή στο ζώδιο του Ζυγού από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 12 Οκτωβρίου βάζει φωτιά στην ερωτική σας ζωή, καθώς έχετε απηυδήσει και δεν αντέχετε τα πράγματα έτσι όπως είναι στην παρούσα φάση. Θα αλλάξετε ριζικά στάση απέναντι στα ερωτικά σας και θα ασχολείστε μόνο με σχέσεις ουσιαστικές και ανθρώπους που μπορεί να έχουν πάρει σοβαρά κάποια πράγματα. Μπορεί το διάστημα αυτό να μην είναι και το καλύτερο για νέες γνωριμίες αφού θα αποδειχθούν ιδιαίτερα ασταθείς, αλλά μπορείτε να φιλοσοφήσετε τα πράγματα και να σταματήσετε να είστε συνεχώς γεμάτοι κανόνες που ουσιαστικά εσάς εμποδίζουν στο να αναπνεύσετε. Αποφύγετε εντάσεις και ακραίες καταστάσεις που δεν έχουν τίποτα να σας δώσουν.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΕΚΕΔΕΣ ΤΙ ΜΠΕΛΑΣ ..... ΜΕΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ


Οι λεκέδες – άλλοι απλώς ενοχλητικοί και άλλοι επίμονοι – είναι αναπόφευκτοι. Ο, τιδήποτε χρησιμοποιείται λερώνεται. Είναι νόμος. Δεν χρειάζεται όμως να πετάξετε το ρούχο ή γενικά το ύφασμα που έχει λερωθεί.
Για να εξαφανίσετε ένα λεκέ, αυτό που μετράει είναι η γρήγορη αντίδραση και η χρήση των σωστών προϊόντων.
Χρυσός κανόνας: Μην τρίβετε ποτέ ένα λεκέ, γιατί έτσι τον απλώνετε περισσότερο και μπορεί να χαλάσει τις ίνες αλλά και το χρώμα του υφάσματος. Καλύτερο είναι να ταμπονάρετε το σημείο με ένα χαρτομάντιλο για να απορροφήσετε το υγρό. Στη συνέχεια αφήνετε το ύφασμα κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα.
Αν ο λεκές είναι ξηρός, αφήστε το ρούχο να μουσκέψει σε κρύο νερό (ποτέ σε ζεστό) και έπειτα μπορείτε να το πλύνεται με ένα ειδικό προϊόν που αφαιρεί τους λεκέδες. Αν χρειαστεί, πλύντε το και δεύτερη φορά.
Με τι το βγάζω;

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΡΗΣΙΜΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΗΣΙΜΑ: Ελληνικός καφές: Μύθοι και αλήθειες

ΧΡΗΣΙΜΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΗΣΙΜΑ: Ελληνικός καφές: Μύθοι και αλήθειες: Ο ελληνικός καφές αποτελεί το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων. Η ιδιαίτερή του γεύση, η αναζωογονητική του δράση και η υψηλή περιε...

Ελληνικός καφές: Μύθοι και αλήθειες

Ελληνικός Καφές
Ο ελληνικός καφές αποτελεί το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων. Η ιδιαίτερή του γεύση, η αναζωογονητική του δράση και η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτική τον καθιστούν μοναδικό διατροφικό “σύντροφο”. Σταθερός “σύμμαχος” στην καθημερινότητα, μας τονώνει και μας βοηθά να έχουμε εγρήγορση στην εργασία μας, βελτιωμένα αντανακλαστικά κατά την οδήγηση και καλύτερη διαύγεια και αντοχή στις υπόλοιπες πνευματικές και σωματικές δραστηριότητες της ημέρας.
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕ
Έχουν, κατά καιρούς, κυκλοφορήσει διάφορες θεωρίες σχετικά με την καφεΐνη και τον καφέ, οι οποίες συχνά προκαλούν σύγχυση και προβληματισμό. Πού όμως τελειώνει ο μύθος και πού αρχίζει η αλήθεια;
Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους, καταρρίπτοντας κάποιους διατροφικούς μύθους για τον καφέ και αναδεικνύοντας παράλληλα ορισμένες βασικές αλήθειες, βάζοντας τον καφέ στη θέση που του αξίζει τόσο στην καρδιά όσο και στη διατροφή μας.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Εμβολιασμοί και σχολεία

Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να κάνουν ένα προληπτικό έλεγχο της υγείας των … παιδιών τους, ελέγχοντας την όραση, την ακοή, τη σωματική τους ανάπτυξη, καθώς και τα εμβόλια που παραμελήθηκαν ή που πρέπει άμεσα να γίνουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι εμβολιασμοί σήμερα αποτελούν το σημαντικότερο μέσον της προληπτικής ιατρικής, και θα διαφυλάξουν την υγεία των παιδιών μας από σοβαρά προβλήματα υγείας, πολλά από αυτά θανατηφόρα, για την υπόλοιπη ζωή τους.
Στο σημείο αυτό ας δώσουμε ένα τέλος σε ανυπόστατες φήμες, που δυστυχώς κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα, και που κατηγορούν ευθέως τα εμβόλια ότι ευθύνονται για αυτισμό, σκλήρυνση κατά πλάκας και διάφορες άλλες ανοησίες.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Διαλέξτε το κατάλληλο στοματικό διάλυμα







Οι πωλήσεις των στοματικών διαλυμάτων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια, μια και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλέον συνειδητοποιούν ότι, η καλή στοματική υγιεινή δεν περιορίζεται μόνο στο τακτικό βούρτσισμα των δοντιών.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από τους καταναλωτές δεν γνωρίζουν τι μπορεί να προκληθεί από τα συστατικά που περιλαμβάνονται στα στοματικά διαλύματα που αγοράζουν, ούτε πιο από όλα είναι το καταλληλότερο για την περίπτωσή τους.

Για παράδειγμα, τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν το συστατικό χλωρεξιδίνη, είναι αποδεδειγμένο ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην εξόντωση των βακτηρίων που προκαλούν πλάκα και ουλίτιδα. Ακόμα και μόνο ένα ξέπλυμα των δοντιών με τέτοιο στοματικό διάλυμα, μπορεί να προστατεύσει τη στοματική κοιλότητα έως και 12 ώρες. Όμως, αν κάποιος έχει ανάλογο πρόβλημα και δε γνωρίζει το συγκεκριμένο συστατικό, το πιο πιθανό είναι να αγοράσει ένα σκεύασμα που δεν θα το περιέχει, με αποτέλεσμα να μη θεραπευτεί από το σύμπτωμα, παρόλο που θα κάνει χρήση στοματικού διαλύματος!

Είναι πολύ σημαντικό που όλο και περισσότερα άτομα κατανοούν ότι, η καλή στοματική υγιεινή σημαίνει φροντίδα του συνόλου της στοματικής κοιλότητας και όχι μόνο των δοντιών, αλλά όταν έρχεται η στιγμή της αγοράς μιας οδοντόπαστας ή ενός στοματικού διαλύματος, πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα αυτά.

Η πρόληψη είναι σαφέστατα καλύτερη και αποτελεσματικότερη από τη θεραπεία οποιασδήποτε νόσου, ασθένειας ή ενοχλήματος, αλλά πρέπει πρώτα από όλα να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση για τη σωστή και όχι την τυχαία πρόληψη.

Γι’ αυτό είναι πολύ βασική η συμβουλή και ενημέρωση από τον οδοντίατρο που παρακολουθεί τον κάθε άνθρωπο χωριστά. Κανείς δεν είναι ίδιος με τον διπλανό του, οπότε και η αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος, διαφοροποιείται.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

KANOYN ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΟ ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ?



Δίπλα στο αγαπημένο σου ποτό, μέσα σε μια δροσερή φουτοσαλάτα ή σαν μια γευστική πινελιά στα φανταστικά γλυκά σου, οι ξηροί καρποί βρίσκονται σχεσόν καθημερινά στο διατροφικό σου μενού. Αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φυστίκια και τόσοι άλλοι μπορούν να σου κάνουν παρέα κάθε ώρα της ημέρας.

Τι μας προσφέρουν όμως; Και αντίστοιχα τι πρέπει να προσέξεις για να μην επηρεάσουν αρνητικά τη σιλουέτα, αλλά και την υγεία σου;

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Εύα Καφετζή σημειώνει τα υπέρ και τα κατά των ξηρών καρπών. Για να γνωρίζεις με ποιο τρόπο θα τους απολαμβάνεις, κερδίζοντας τα μέγιστα για την υγεία και τη δίαιτά σου!

ΥΠΕΡ

-Πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά: Δρουν κατά της αθηρωμάτωσης, προφυλάσσουν από την υψηλή χοληστερόλη και δημιουργούν αντιοξειδωτική ασπίδα προστασίας έναντι στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
-Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά: Ξέρεις πόσο καλό κάνουν τα αντιοξειδωτικά στο δέρμα και την σιλουέτα σου. Σημείωσε επιπλέον πως τα αντιοξειδωτικά μπορούν να σε προστατέψουν και από ορισμένες μορφές καρκίνου.
-Χτίζουν γερά κόκκαλα και δόντια: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη χτίζει γερά οστά, δόντια και μύες. Ιδανική επιλογή για χοροτφάγους ή άτομα που νηστεύουν και δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά και κρέας.
-Φύλακας της καρδιάς: Περιέχουν φυλλικό οξύ το οποίο είναι σημαντικό για την πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών.
-Πλούσιοι σε βιταμίνη Ε: Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Ε, η οποία όχι μόνο προλαμβάνει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, αλλά ενισχύει την υγεία και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

ΚΑΤΑ

-Γεμάτοι κρυμμένο αλάτι: Οι αλατισμένοι ξηροί καρποί βλάπτουν την υγεία σου και συγκεκριμένα την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών που θα σε κάνει να νιώθεις βαριά και πρησμένη.
-Προσοχή στις αλλεργίες: Καλό είναι να είσαι πολύ προσεκτική, ειδικά αν έχεις ιστορικό αλλεργίας. Οι ξηροί καρποί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για εμφάνιση κάποιας αλλεργίας ή ακόμη και αναφυλακτικό σοκ.
-Υπονομεύουν τη σιλουέτα σου: Έχουν πάρα πολλές θερμίδες και η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο, αν θέλεις να προσέξεις τη γραμμή σου. Για να καταλάβεις μόνο 100 γρ. καρύδια έχουν 647 θερμίδες.
-Απόφυγε την καραμέλα: Και οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί χάνουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες κατά την επεξεργασία.
-Προσοχή στην αποθήκευση: Λάθος συντήρηση στους ξηρούς καρπούς μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση αφλατοξινών (ισχυρές τοξικές και καρκινογόνες ουσίες).

Με απλά λόγια, όπως όλα τα τρόφιμα έχουν την καλή και την κακή τους πλευρά. Αν λοιπόν τα καταναλώνεις με μέτρο δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Μια κανονική μερίδα ισοδυναμεί με 1 χούφτα περίπου ή 10-12 ξηρούς καρπούς!




Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙ Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ - Προβλεψεις για εντάσεις που θα φέρει από 7-17/9


Στην αστρολογια η Πανσεληνος στους Ιχθεις τη Δευτέρα 12/9, στις 12:27 ώρα Ελλάδος αναμένεται ιδιαίτερα απατηλή, γεμάτη παρασκήνιο αλλά με πολλά ξαφνικά γεγονότα και τεράστιες εντάσεις. Η Πανσεληνος αυτή σε όψη με το μεσοδιαστημα Ερμή/Ουρανού (κατά Εμπερτιν) θα φέρει πολλές εντάσεις σε συζητήσεις, επαφές, συμφωνίες, σχέσεις και συνεργασίες όπου θα γίνουν πίσω από κλειστές πόρτες μυστικά και λίγοι είναι εκείνοι που θα συμμετέχουν. Μυστικά και ψέματα θα μας μπερδέψουν αρκετά ενώ οι παραπλανήσεις και τα όμορφα λόγια δίχως ίχνος αλήθειες μπορούν να μας οδηγήσουν σε λάθος δρόμους και επιλογές. Ο ρομαντισμός θα βοηθήσει πολύ τις ερωτικές σχέσεις αλλά δεν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε άτομα που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά. Σε θέματα οικονομικά θα υπάρξουν εξίσου κάποιες παραπλανήσεις, γι’ αυτό καλύτερα να αποφύγουμε επενδύσεις που δεν έχουμε ψάξει πολύ καλά για να γνωρίζουμε τα πραγματικά στοιχεία.
Η επιρροή της Πανσελήνου έχει ήδη αρχίσει να μας επηρεάζει από τις 7 Σεπτεμβρίου και θα συνεχίσει με λιγότερες εντάσεις μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου. Δυσάρεστα νέα θα έχουμε από ιδρύματα της χώρας και οι κρυφοί εχθροί μας θα ενεργήσουν στα κρυφά αλλά εντελώς ξαφνικά θα ανακαλύψουμε ενέργειές τους και αυτό θα φέρει πολλούς αναπάντεχους συμμάχους.
Η Πανσέληνος αυτή επηρεάζει αρνητικά Διδύμους, Παρθένους, Τοξότες και Ιχθείς του δευτέρου δεκαημέρου καθώς και όσους έχουν στα ζώδια και στα δεκαήμερα αυτά άλλους πλανήτες ή στοιχεία στο προσωπικό ωροσκόπιό τους, όπου θα έχουν τεράστια παρασκηνιακή πίεση, θα φέρει εντελώς ξαφνικά γεγονότα και καταστάσεις, θα νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο, και θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν τα λάθη.
Εκείνοι που μπορούν να βγουν κερδισμένοι από την Πανσέληνο αυτή είναι οι Ταύροι, Καρκίνοι, Σκορπιοί και Αιγόκεροι του δευτέρου δεκαημέρου, καθώς και όσοι έχουν άλλους πλανήτες ή στοιχεία στα ζώδια και τα δεκαήμερα αυτά στο προσωπικό ωροσκόπιό τους, όπου θα τους κάνει ιδιαίτερα διεκδικητικούς με αυτά που αξίζουν και θέλουν να έχουν στη ζωή τους.
ΚΡΙΟΣ
Η Πανσέληνος αυτή στο ζώδιο των Ιχθύων στις 12 Σεπτεμβρίου όπου σας επηρεάζει από τις 7 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου θα σας γεμίσει άγχος και ανησυχία, αφού θα είστε λίγο υπερβολικοί με τα συναισθήματά σας, παρόλο που δεν το συνηθίζετε. Προσπαθήστε να σκεφτείτε θετικά αφού πρώτα ξεκαθαρίσετε τις παλιές υποθέσεις που έρχονται τώρα και σας αναγκάζουν να τις βάλετε σε μια τάξη. Μην ανοίγετε όμως από μόνοι σας παλαιότερες πληγές και μην ξαναγυρνάτε σε σχέσεις και λογικές του παρελθόντος που δεν σας έχουν δώσει και ότι καλύτερο. Το ότι έχετε να σκεφτείτε και να ξεκαθαρίσετε πολλά κυρίως μέσα σας είναι γεγονός, και ίσως χρειαστεί να απομονωθείτε λίγο από τον πολύ κόσμο για να το κάνετε. Δεν θα έχετε μεγάλη διάθεση για πολλές κοινωνικότητες τις μέρες γύρω από την Πανσέληνο. Εξηγήστε στους άλλους τις διαθέσεις σας και αυτοί που σας εκτιμούν πραγματικά, θα το καταλάβουν

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Τι να κάνουν οι γονείς για να διαβάζει το παιδί

Τι να κάνουν οι γονείς για να  διαβάζει το παιδί

Πάλι δεν διάβασες; Μια ερώτηση- επίκριση, που βασανίζει παιδιά και γονείς και σίγουρα έχει σχέση με την επίδοση και με τη σχέση του μαθητή με το σχολείο. Ο τρόπος που θα οργανώσει ένα παιδί το διάβασμά του παίζει καταλυτικό ρόλο, όχι μόνο στην επίδοσή του στο σχολείο, αλλά κυρίως στην εικόνα και τη σχέση που θα αναπτύξει με τη μάθηση γενικότερα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σχολική εξελικτική ψυχολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών Φρόσω Μήτσιου.

"Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει", τονίζει η κ. Μήτσιου, επικαλούμενη τη Μαρία Μοντεσσόρι (σ.σ. Ιταλίδα παιδαγωγός, που επινόησε το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα, το οποίο ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του κι εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα σε μοντεσσοριανές σχολές ή σχολεία).

Πολλές φορές, οι συνεχείς επιπλήξεις για το διάβασμα επιδρούν αρνητικά στο παιδί, το οποίο από αντίδραση οδηγείται σε μειωμένη επίδοση ή στη δημιουργία της αίσθησης ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. "Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει μειωμένη από απόδοση στο σχολείο" , επισημαίνει η κ. Μήτσιου, "οι γονείς θα πρέπει να ψάξουν μήπως έχει πρόβλημα όρασης ή ακοής, μαθησιακές δυσκολίες ή ψυχολογικά προβλήματα ή μήπως είναι θύμα παρενόχλησης από άλλα παιδιά. Ακόμη θα πρέπει να φροντίσουν να έχει την κατάλληλη διατροφή, γιατί η διατροφή επηρεάζει την επίδοση και τη μνήμη".

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν το παιδί να διαβάζει μόνο του; "Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς ότι δεν 'διαβάζουμε' όλοι μαζί τα μαθήματα της επόμενης μέρας, αλλά στην ουσία βοηθάμε ή καλύτερα μαθαίνουμε το παιδί (ιδίως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού) να οργανώνει τη μελέτη του, ώστε να είναι αποδοτική και όσο το δυνατόν λιγότερο κουραστική. Αυτό ενισχύει την αίσθηση της υπευθυνότητας στο παιδί και του δίνει μια εικόνα για τις δυνατότητες, τις αδυναμίες του και τον εκτιμώμενο χρόνο που απαιτείται. Στόχος του γονέα είναι να επιτύχει το παιδί αυτό που ονομάζουμε αυτορρύθμιση", απαντά η κ. Μήτσιου.

Τι να κάνουν οι γονείς για να  διαβάζει το παιδί

Μερικοί τρόποι που συνιστώνται στους γονείς για να μπορέσει το παιδί να αυτορρυθμιστεί είναι:

- Να προτείνουν στο παιδί να τοποθετήσει το πρόγραμμα της εβδομάδας σε σημείο που να μπορεί να το βλέπει εύκολα, όπως στο γραφείο, στην πόρτα, στην ντουλάπα του δωματίου του, χωρίς να χρειάζεται να του το υπενθυμίζουν συνεχώς.

- Να το βοηθήσουν να οργανώσει το χώρο του δωματίου του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επηρεάζεται την ώρα της μελέτης από άλλα ερεθίσματα, όπως από το γραφείο να μην έχει θέα έξω από το παράθυρο, να κλείνει την πόρτα για να μην αποσπάται η προσοχή του από άλλους θορύβους (δικές τους συζητήσεις, τηλεόραση, άλλες ηλεκτρικές συσκευές) και να προσαρμόσουν το φωτισμό, ώστε η μελέτη να είναι πιο ξεκούραστη για τα μάτια.

- Μέρος της οργάνωσης είναι και η έγκαιρη προετοιμασία του σχολικού εξοπλισμού (τσάντα με βιβλία της ανάλογης ημέρας, κασετίνα με όλα τα απαραίτητα)- στην αρχή με βοήθεια από τους γονείς, αλλά στη συνέχεια από το ίδιο το παιδί.

- Να του δείξουν τη σωστή στάση του σώματος στο γραφείο ή ακόμη και στον υπολογιστή προσαρμόζοντας την καρέκλα στην ανάλογη θέση. Να αφήσουν το παιδί να το ακολουθήσει κι αν δουν ότι το ξεχνά, να το υπενθυμίσουν

- Αναφορικά με τις δραστηριότητες εκτός σχολείου, πολλοί γονείς σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά για εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσικών οργάνων, αθλημάτων. Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αυτό που χρειάζεται το παιδί είναι ξεκούραση και εκφόρτιση από το άγχος των τόσων υποχρεώσεων, συνήθως μέσω παιχνιδιού. Θα πρέπει να ρωτήσουν το παιδί με τι θα ήθελε να ασχοληθεί, προσπαθώντας να περιορίσουν τις δικές τους προσδοκίες ή (ανεκπλήρωτα) όνειρα- για παράδειγμα να μάθει πιάνο, γιατί στους ίδιους αρέσει η κλασική μουσική.

- Να αποφεύγουν να ζητούν από το παιδί να ξεκινήσει το διάβασμα, μόλις επιστρέψει από το σχολείο ή μετά από το παιχνίδι, καθώς αυτό το διάστημα είναι για ξεκούραση ή για να ενισχυθεί η ποιοτική επικοινωνία με το παιδί, μέσω συζήτησης (μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων της ημέρας).

- Βοηθητικό είναι να ξεκινήσει το παιδί να διαβάζει τα πιο δύσκολα μαθήματα στην αρχή και να μην τα αφήσει στο τέλος που θα είναι πιο κουρασμένο.

- Αντίστοιχα, μπορεί να διαβάσει πρώτα αυτά που βαριέται ή που του προξενούν μειωμένο ενδιαφέρον ώστε να κινητοποιείται στη συνέχεια να διαβάσει κι αυτά που του αρέσουν περισσότερο.

- Να κάνει μικρά και συχνά διαλλείματα, ακόμη κι αν δεν νιώθει ιδιαίτερα κουρασμένο.

- Αν το δυσκολεύουν τα θεωρητικά μαθήματα (π.χ. ιστορία), να του προτείνουν εναλλαγή με πρακτικά μαθήματα (π.χ. μαθηματικά). Στα θεωρητικά θα το βοηθήσει αρκετά, αν οι γονείς του δείξουν τρόπους εκμάθησης όπως, να δίνει μια κεντρική ιδέα- τίτλο, λέξεις - κλειδιά ή να υπογραμμίζει σημαντικά κομμάτια σε κάθε παράγραφο και γενικότερα να παρατηρεί εικόνες. Οι γονείς πρέπει να προτείνουν στο παιδί να κάνει μια επανάληψη το βράδυ, πριν πάει για ύπνο. Να αποφεύγουν να είναι μ' ένα βιβλίο από πίσω του και να του διαβάζουν φωναχτά το μάθημα, γιατί αυτό αποτελεί μεν παθητική διαδικασία μάθησης, αλλά του δίνει την εικόνα ότι δεν μπορεί να το κάνει μόνο του.

- Να περιορίσουν ή ν' αποφεύγουν, όσο είναι εφικτό, να απευθύνονται στο παιδί, χρησιμοποιώντας προστακτική (όπως: γράψε, διάβασε κ.λπ.) και να επιλέξουν να το παρακινούν με εκφράσεις, όπως: "έλα να διαβάσεις τώρα που είσαι ξεκούραστος".

- Αντίστοιχα, όταν εξαντλούνται τα αποθέματα υπομονής τους, να μην απειλούν το παιδί , λέγοντας "αν δεν διαβάσεις τα μαθήματά σου δεν θα βγεις για παιχνίδι". Αντί γι' αυτό, μπορούν να πουν: "όταν τελειώσεις τα μαθήματά σου, μπορείς να πας για παιχνίδι".

- Να θυμούνται να ενισχύουν την προσπάθεια που κάνει το παιδί.

Για να επιτευχθούν τα προηγούμενα και να ενισχυθεί η ικανότητα μελέτης είναι απαραίτητα δυο ακόμη στοιχεία: μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή (τρίωρα γεύματα, τριάδες γευμάτων [ενδεικτικά: α) ζωική (όπως, κοτόπουλο, γάλα, γιαούρτι), β) αμυλώδη (δημητριακά, πατάτα, ξηροί καρποί) και γ) φρέσκια (φρούτο, χυμός) τροφή] και επαρκής ύπνος (περίπου 8 ώρες).

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές






Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά, αρκετά είναι, εντελώς, περιττά. Αυτά, που θεωρούνται απαραίτητα, για ένα μαθητή, διατίθενται, σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης, στο σχολείο και στο σπίτι.

Βέβαια, τα σχολικά είδη έχουν ένα σημαντικό κόστος και, πολλές φορές, επιβαρύνουν, αρκετά, τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Είναι κοινή η διαπίστωση ότι οι διαφορές τιμών, ανάμεσα στα απλά σχολικά και στα σχολικά, που είναι "της μόδας", είναι, πολλές φορές, αδικαιολόγητα, μεγάλες. Οι τιμές προϊόντων "διακοσμημένων", με σούπερ - ήρωες και καινοτομικά σχέδια, είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Δυστυχώς, τα σχολικά είδη, ενώ είναι αντικείμενα, που χρησιμοποιούνται, από παιδιά και ενώ, πλέον κυκλοφορούν, στην αγορά, πάρα πολλά, που μοιάζουν με παιχνίδια, δεν έχουν συμπεριληφθεί, στη νομοθεσία, για τα παιχνίδια. Η ασφάλειά τους καθορίζεται, από τη νομοθεσία, για τη γενική ασφάλεια προϊόντων, που θέτει προδιαγραφές ασφάλειας, για ενήλικες. Όμως, τα σχολικά τα δίνουμε, στα χέρια των παιδιών. Είναι πολύ σημαντικό να μην αγοράζουμε σχολικά, που μοιάζουν παιχνίδια. Έτσι, στυλό, που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες που μυρίζουν, σα φρούτα, σχολικά, που μπορούν να κρεμαστούν, στο λαιμό του παιδιού, με κορδόνια μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας. Τα στυλό, που ανάβουν, περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία, που μπορεί να τα καταπιεί το παιδί μας. Τα στυλό, που μέσα τους «κολυμπούν» διάφορα καρτούν, ψαράκια, κ.λπ., περιέχουν υγρά, που δε γνωρίζουμε τι είναι και τι ζημιά θα κάνουν, στο παιδί μας, αν «πιεί» αυτό το υγρό. Τα μακριά κορδόνια, με τα οποία κρεμάμε τα σχολικά, από το λαιμό του παιδιού μας, μπορεί να προκαλέσουν στραγγαλισμό. Είναι λοιπόν προτιμότερο να αγοράσουμε απλά σχολικά είδη.

Συχνά, αποσύρονται, από την κυκλοφορία, σχολικά είδη, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Βρίσκουμε π.χ. στην αγορά σβηστήρες, που μοιάζουν με φράουλες, που απαγορεύεται να κυκλοφορούν, γιατί είναι επικίνδυνες απομιμήσεις. Τα προϊόντα, που αποσύρονται, καταγράφονται, στο σύστημα RAPEX, που είναι προσβάσιμο, από τους καταναλωτές, στη διεύθυνση: http://www.efpolis.gr/el/rapex.html. Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε, συχνά, το σύστημα αυτό, για να ενημερωνόμαστε, για τα προϊόντα, που αποσύρονται, ώστε να προστατεύουμε τα παιδιά μας.

Η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για το γονέα όσο και για το μαθητή. Είναι μια ευκαιρία να περάσουν, μαζί, ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν, με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες και ευχάριστες αγορές:

  • Πρέπει, να συζητήσουμε, με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων, για τα σχολικά είδη καθώς και τους τρόπους, που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν, στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η "ομορφιά" των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη, με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος μας προσφέρει μια, από τις καλύτερες ευκαιρίες, να εξηγήσουμε, στο παιδί μας, τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής, που πρέπει να έχει, απέναντι στην κατανάλωση.
  • Όταν βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας κατάλαβε τους κινδύνους, ετοιμάζουμε έναν κατάλογο, με τα είδη, που θεωρούμε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί μας πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε, μαζί μας, για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγουμε τριβές, όταν θα κάνουμε τις αγορές μας.
  • Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί μας, κάποιες στιγμές, να παρασυρθεί, από την ποικιλία της αγοράς και να μας ζητήσει να αγοράσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχαμε συμπεριλάβει, στον κατάλογο. Αν θεωρούμε ότι είναι περιττά, πρέπει να αρνηθούμε, έστω και αν στεναχωρήσουμε το μικρό μας καταναλωτή.
  • Μελετούμε, με προσοχή, τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, στην πίεση του παιδιού μας, να του κάνουμε το χατίρι.
  • Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.
  • Τηρούμε, αυστηρά, τον κατάλογο, που μας συστήνει το σχολείο. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει, από έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα, σε κατάστημα, είναι σημαντικές.
  • Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω, από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μοιάζουν, με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν, στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά, «ξεφεύγουν», από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας «έχουμε και εμείς το νου μας».
  • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που, ίσως, αποδειχθούν, αργότερα, ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά, να τα βάλουν στο στόμα.
  • Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν, με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες, που μυρίζουν, σα φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εύχεται καλή σχολική χρονιά, σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Με τη νέα σχολική χρονιά να αρχίζει σε λίγες, μόλις, μέρες, μικροί και μεγάλοι μαθητές πρέπει να προσαρμοστούν, ενώ οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά για τη διατροφή των παιδιών τους στο σχολείο.

Τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και αρεστά στα ίδια. Κάποια μικρά «μυστικά», που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς, αλλά και στοιχεία μελετών για τις προτιμήσεις των παιδιών, παρουσιάζει η διαιτολόγος-διατροφολόγος μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (ΙΔΜΕ), καθώς και της επιστημονικής ομάδας «MediΔιατροφή» Κική Γούτα.

«Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά προτιμούν τροφές που έχουν έντονες γεύσεις, τροφές που είναι σκληρές και τραγανές, που τρώγονται με τα χέρια και δεν λιώνουν, τροφές που έχουν θερμοκρασία δωματίου ή είναι παγωμένες, καθώς και τροφές που έχουν ενδιαφέρον σχήμα ή ελκυστικό κουτί αποθήκευσης», λέει η κ. Γούτα.

Συνιστά δε στους γονείς ν’ αφήσουν τα παιδιά να σχεδιάσουν το γεύμα τους, ν’ ακολουθήσουν και οι ίδιοι το πρόγραμμα των παιδιών, ετοιμάζοντας και το δικό τους κολατσιό από το σπίτι και να περιορίσουν την αγορά τροφίμων και σνακ από το κυλικείο στη μία φορά την εβδομάδα.

Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζονται οι μαθητές

Ποια, όμως, είναι τα θρεπτικά συστατικά που θα διευκολύνουν ένα παιδί να προσαρμοστεί στο σχολείο μετά τις διακοπές; Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει η διαιτολόγος διατροφολόγος, μέλος του ΙΔΜΕ καθώς και των επιστημονικών ομάδων «Διατροφή» και «MediΔιατροφή», Γιώτα Καρακασίδου.

«Για να διευκολύνουμε αυτή την προσαρμογή χρειάζεται να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό τους με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Χρειάζεται το πολύτιμο μαγνήσιο για να μπορέσουν να έχουν εύκολη συγκέντρωση και να μην σκέφτονται μόνο ακρογιαλιές, για πνευματική εγρήγορση και χαλαρό κεντρικό νευρικό σύστημα. Άφθονο μαγνήσιο υπάρχει στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι, το σουσάμι, τα δημητριακά και το ψωμί ολικής άλεσης, το φυστικοβούτυρο. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την καλή απορρόφηση του σιδήρου. Ενδυναμώνει την καλή λειτουργία του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, γιατί οι ιώσεις καραδοκούν. Οι καλύτερες πηγές της είναι οι πιπεριές, το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, οι φράουλες, οι ντομάτες, το μπρόκολο κ.λπ. Ο εγκέφαλος χρειάζεται, επίσης, να «φάει» βιταμίνες της ομάδας Β οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή του λειτουργία. Αυτές επίσης βοηθούν τα παιδιά να μην είναι ευερέθιστα, νευρικά, αγχώδη, να έχουν σωστή ανάπτυξη, καλή μνήμη, αυξημένη συγκέντρωση. Πηγές τους είναι το κρέας, τα δημητριακά ολικής, το γάλα, το ψάρι, το αυγό, τα φυλλώδη λαχανικά, οι μπανάνες, οι ηλιόσποροι, ο βασιλικός πολτός. Τελευταίο αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο είναι το ασβέστιο, το οποίο βοηθά στη δημιουργία υγιούς σκελετού και στην ανάπτυξη δοντιών και οστών. Υπάρχει στο γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα πράσινα λαχανικά, τα αμύγδαλα, τα καρύδια», επισημαίνει η κ. Καρακασίδου.

Προτάσεις για ένα υγιεινό κι ελκυστικό κολατσιό

«Οι συνομήλικοι, οι δάσκαλοι κι άλλοι σημαντικοί ενήλικες αρχίζουν να επηρεάζουν τις επιλογές των τροφών των παιδιών κατά τη σχολική περίοδο. Τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη ανάπτυξή τους- σωματική και πνευματική- αλλά και αρεστά. Γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η πρόταση τροφίμων που θα προετοιμάζονται από το σπίτι ή θα επιτρέπονται να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία, θα είναι ελκυστικά στα παιδιά και θα προάγουν την υγεία τους», επισημαίνει η διαιτολόγος διατροφολόγος, προϊσταμένη του τμήματος διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, μέλος του ΙΔΜΕ και των επιστημονικών ομάδων «Διατροφή» και «MediΔιατροφή», Μαρία Κοκκίνου.

Τα φρούτα, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων, το γάλα και το γιαούρτι δεν θα πρέπει να λείπουν από το κολατσιό των παιδιών, όμως η κ. Κοκκίνου προτείνει και κάποια εύκολα και υγιεινά σνακ για το σχολείο όπως:

· Σαντουιτσάκι με μαύρο ψωμί και φυστικοβούτυρο (σνακ πλούσιο σε μαγνήσιο και βιταμίνες Β για εύκολη συγκέντρωση και καλή λειτουργία του εγκεφάλου) κι έναν φρέσκο χυμό χωρίς ζάχαρη (που περιέχει βιταμίνη C, για καλή απορρόφηση σιδήρου και ενίσχυση ανοσοποιητικού).

· Ένα σακουλάκι με δημητριακά ολικής, αποξηραμένα φρούτα και ωμά κι ανάλατα αμύγδαλα και καρύδια (περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι μαθητές για καλύτερη απόδοση στο σχολείο, πνευματική εγρήγορση, καλή μνήμη, και σωστή ανάπτυξη).

· Παστέλι με σουσάμι και μέλι ή και με ξηρούς καρπούς ( σνακ που μπορεί να αγοράσει το παιδί από το κυλικείο σε περίπτωση που δεν έχει πάρει κάτι από το σπίτι, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σίδηρο και ω λιπαρά, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη σωστή ανάπτυξη)

· Σταφιδοκούλουρο ολικής (μπορεί να αγοράσει το παιδί από το κυλικείο σε περίπτωση που δεν έχει πάρει κάτι από το σπίτι, γεμάτο βιταμίνες Β, μαγνήσιο, για να μην είναι ο μαθητής ευερέθιστος και αγχώδης).

· Ένα κομμάτι σπιτικό κέικ φρούτων (π.χ. μπανάνα ή μηλόπιτα), ή λαχανικών (π.χ. κέικ καρότου) ή δημητριακών (π.χ. κέικ με νιφάδες βρώμης και σταφίδες- πολύ ευχάριστο σνακ για τα παιδιά, με γλυκιά γεύση και πολλές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, κάλιο, κ.ά για ενέργεια, καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του εντέρου).

· Σπιτικά μπισκότα ολικής με νιφάδες βρώμης με επικάλυψη σοκολάτας (κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ανακατεμένη με ταχίνι) ή σπιτικές μπάρες δημητριακών με νιφάδες βρώμης και ξηρούς καρπούς(σνακ πλούσια σε μαγνήσιο και βιταμίνη Β, που θα λατρέψουν τα παιδιά).

· Αραβική πίτα με μαρούλι, ντομάτα κασέρι και γαλοπούλα (χορταστικό σνακ, πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη C, για σωστή ανάπτυξη δοντιών και οστών αλλά και για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών).

· Ξεφλουδισμένη μπανάνα, βουτηγμένη σε γιαούρτι και πασπαλισμένη με τριμμένα δημητριακά ολικής (γευστικότατο σνακ, πλούσιο σε κάλιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για να έχουν τα παιδιά ταυτόχρονα σωματική αλλά και πνευματική ανάπτυξη).

· Ένα κομμάτι σπιτική πίτσα με αλεύρι ολικής, σάλτσα ντομάτας, κασέρι και λαχανικά (σνακ, χορταστικό, γευστικό, με μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει ασβέστιο για γερά κόκαλα, βιταμίνη Β για εγρήγορση, βιταμίνη C για καλή απορρόφηση του σιδήρου και ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αντιοξειδωτικά, κ.ά.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς θα επιβιώσετε στην κρίση!


ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ




Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα και να θωρακιστείτε καλύτερα απέναντι στην οικονομική ύφεση! Πρόκειται για απλές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε (1) μέσα στο σπίτι σας (2) κατά τη διάρκεια των αγορών (3) των τραπεζικών συναλλαγών σας (4) κατά τη διασκέδαση και (5) τις καθημερινές συνήθειές σας και να γλιτώσετε χρήματα, τα οποία είτε μπορείτε να τα αποταμιεύσετε είτε να διευκολύνουν τη διαβίωσή σας.

Περιστολή των δαπανών για το σπίτι σας. Χωρίς να αλλάξει η ζωή σας μπορείτε να κερδίσετε χρήματα από το σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές, τη ΔΕΗ, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Από τα ψώνια που κάνετε στο σούπερ μάρκετ μπορείτε να εξοικονομήσετε από 800 έως 1000 ευρώ τον χρόνο, αν αναζητείτε τις ευκαιρίες, τις προσφορές, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και γενικώς αν κάνετε έναν σωστό προγραμματισμό των αναγκών σας.
Χρήματα βάζετε στην άκρη και με μία πιο σωστή χρήση των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να κερδίσετε ακόμη και το 50% των δαπανών για το ρεύμα που καταναλώνουν. Για παράδειγμα (1) μην αφήνετε στην αναμονή την τηλεόραση (2) ρυθμίστε στη σωστή θερμοκρασία τον θερμοσίφωνά σας ή αντικαταστήστε τον με έναν ηλιακό (3) μάθετε ποια είναι η ιδανικότερη θερμοκρασία για το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο κλπ.

Μεγάλο όφελος έχετε με τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών κατά τη διάρκεια της ισχύος του μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου ρεύματος, το οποίο παρέχεται από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί, και είναι περίπου 21,5% χαμηλότερο, ενώ ψάξτε να δείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος για να έχετε έκπτωση 20% ως 30%!

Χαμηλότερη κατά 20% κιλοβατώρα μπορείτε να έχετε με την επιλογή «ιδιώτη» προμηθευτή ρεύματος αντί της ΔΕΗ.

Η καλή μόνωση του σπιτιού σας, η χρήση φυσικού αερίου και η προσεκτική επιλογή πωλητή πετρελαίου θέρμανσης σας κατεβάζει τις δαπάνες θέρμανσης τουλάχιστον κατά 20%.

Μπορείτε να μειώσετε μέχρι και 50% τις δαπάνες του τηλεφωνικού σας λογαριασμού ( αστικές, υπεραστικές, κλήσεις προς κινητά κλπ.), από την επιλογή του «κατάλληλου» παρόχου σταθερής ή / και κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος προσφέρει διάφορα οικονομικά προγράμματα / πακέτα!

Επίσης περιορίστε την επικοινωνία με τα τηλέφωνα και εκμεταλλευτείτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή e-mail!
Δημήτριος Αγγελίδης

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ?



Στην αστρολογια ο φετινός Σεπτέμβρης θα δυσκολέψει όλες τις σχέσεις, τις συνεργασίες και τις δουλειές μας καθώς Ήλιος, Ερμής και Αφροδίτη συγκρούονται με το μεσοδιαστημα Ουρανού/Πλούτωνα. Με τον Ήλιο (μέχρι 23/9), τον Ερμή (9-25/9), την Αφροδίτη (από τις 15/9) στο ζώδιο της Παρθένου θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο το αύριο σε όλους τους τομείς και η λογική θα βοηθήσει να διατηρήσουμε κάποιες φορές την ψυχραιμία μας. Το πέρασμα των πλανητών στο Ζυγό θα μας κάνουν να σκεφτόμαστε περισσότερο τους άλλους, τις σχέσεις και τις συνεργασίες μας και θα είμαστε πιο συνεργάσιμοι και συμβιβάσιμοι. Ο Άρης στον Καρκίνο (έως 19/9) θα μας κάνει υποτονικούς, θα αποφεύγουμε τις περισσότερες κινήσεις και θα έχουμε μια εσωτερική ένταση που δύσκολα θα μπορέσουμε να εξωτερικεύσουμε. Το πέρασμά του στο Λέοντα (από τις 19/9) θα μας κάνει ιδιαίτερα δυναμικούς και μαχητικούς με αυτά που θέλουμε, αλλά συχνά ο εγωισμός και η υπερηφάνεια θα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο σε κάθε σχέση, συνεργασία και πράξη μας. Δίας, Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας (έως 16/9) συμβάλλουν με την ανάδρομη κίνησή τους στις καθυστερήσεις και τα μπερδέματα που θα προκαλέσει ο μήνας. Ο Κρόνος σε όψη με το μεσοδιάστημα Αφροδίτη/Άρη (κατά Ρ. Εμπερτιν) δείχνει πως η οικονομική και επαγγελματική κρίση είναι εδώ παρούσα, και φέρνει πολλές δυσκολίες σε όλες τις επαγγελματικές και οικονομικές σχέσεις, ενώ τα προβλήματα στον τομέα των ερωτικών σχέσεων θα πολλαπλασιαστούν.
Ο Ποσειδώνας στο τέλος του Υδροχόου θα φέρει πολλές εξαπατήσεις εντελώς ξαφνικά μέσω της νέας τεχνολογίας μειδιαίτερα έξυπνες μεθόδους. Εκείνοι που θα περάσουν δυσκολότερα σε θέματα σχέσεων, συνεργασιών, οικονομικά, επαγγελματικά και υγείας από το μεσοδιάστημα Ουρανού/Πλούτωνα (κατά Ρ. Εμπερτιν) είναι οι Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του πρώτου δεκαημέρου καθώς και όσοι έχουν άλλους πλανήτες στα ζώδια και τα δεκαήμερα αυτά στο προσωπικό τους ωροσκόπιο. Εκείνοι που μπορούν να έχουν κάποιες ευκαιρίες, να περάσουν ανώδυνα το διάσ οκύψουν και σημαντικές ευκαιρίες είναι οι Ταύροι, Παρθένοι, Αιγόκεροι και Ιχθείς του πρώτου δεκαημέρου, καθώς και όσοι έχουν άλλους πλανήτες στα ζώδια και τα δεκαήμερα αυτά στο προσωπικό τους ωροσκόπιο. Γενικότερα όμως καλύτερα να αποφύγει κανείς όλες τις νέες συμφωνίες, σχέσεις, συνεργασίες, ταξίδια και σημαντικές κινήσεις λόγω του ανάδρομου Δία, αν θέλει να έχει κάποια κέρδη.
EIΔΙΚΟΤΕΡΑ
Συγγραφέας: Ι. Κ. Παναγιωτόπουλος
- ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Ήλιος τρίγωνο με ανάδρομο Δία, Αφροδίτη ημιεξάγωνο Κρόνο
Η σημερινή ημέρα κρύβει πολλές ευκαιρίες, τις οποίες όμως θα πρέπει να διακρίνουμε για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε σωστά. Μόνο με σκληρή δουλειά μπορεί κανείς να πετύχει σήμερα αυτά που θέλει, αποφεύγοντας επιπόλαιες κινήσεις αλλά θα έχει και από κει που πρέπει τη στήριξη που χρειάζεται. Ιδιαίτερα τυχεροί και πολλές νέες ευκαιρίες σε τομείς που έχουν δουλέψει σκληρά εδώ και καιρό θα έχουν σήμερα οι Ταύροι, Καρκίνοι, Παρθένοι και Αιγόκεροι του πρώτου δεκαημέρου και όσοι έχουν άλλους πλανήτες ή στοιχεία στα ζώδια και τα δεκαήμερα αυτά στο προσωπικό τους ωροσκόπιο, καθώς το ένστικτό τους μπορεί να τους οδηγήσει σωστά ώστε να διακρίνουν τα κατάλληλα μονοπάτια που θα πρέπει να διαβούν για να πετύχουν. Παραγγείλτε τώρα τις γραπτές προσωπικές προβλέψεις σας για να μάθετε τα πάντα για το τί γίνεται στο δικό σας προσωπικό ωροσκόπιο ή στο ωροσκόπιο των ατόμων που σας ενδιαφέρουν - κάντε κλικ εδώ
- ΠΕΜΠΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Ερμής αντίθεση με ανάδρομο Ποσειδώνα
Μια δύσκολη ημέρα καθώς η ψυχολογία όλων θα είναι ιδιαίτερα βαριά. Πολλές σκέψεις και κινήσεις μένουν κρυφές αφού φοβούνται να βγουν σε κοινή θέα. Είναι μια μέρα γεμάτη μυστήριο και μυστικές συμφωνίες, συζητήσεις και συναντήσεις. Μόνο όποιος κινηθεί παρασκηνιακά σήμερα μπορεί να κερδίσει κάτι. Δεν χρειάζεται όμως αμέσως μετά να το ανακοινώσει πουθενά. Η ώρα για να βγουν κάποια πράγματα στην επιφάνεια δεν έχει έρθει ακόμα. Θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο σήμερα να εμπιστευτεί κανείς ακόμα και τον διπλανό του, καθώς η εξαπάτηση είναι πολύ πιο πιθανή να συμβεί στον καθένα μας. Σε όλα τα μηνύματα θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τι ακριβώς κρύβεται από πίσω, καθώς τίποτα δεν είναι έτσι όπως ακριβώς παρουσιάζεται. Εκείνοι που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί γιατί είναι πολύ πιθανό να χάσουν ή να τους κλαπούν κάποια πολύτιμα για αυτούς αντικείμενα είναι οι Ταύροι, οι Λέοντες, οι Σκορπιοί και οι Υδροχόοι του τρίτου δεκαημέρου και όσοι έχουν άλλους πλανήτες ή στοιχεία στα ζώδια και τα δεκαήμερα αυτά στο προσωπικό τους ωροσκόπιο, όπου είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις απογοητεύσεις της ημέρας αλλά μπορεί και οι ίδιοι να αναγκαστούν να απογοητεύσουν κάποια άτομα. Παραγγείλτε τώρα τις γραπτές προσωπικές προβλέψεις σας για να μάθετε τα πάντα για το τί γίνεται στο δικό σας προσωπικό ωροσκόπιο ή στο ωροσκόπιο των ατόμων που σας ενδιαφέρουν - κάντε κλικ εδώ
- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Ο ΕΡΜΗΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΟ (08:58 ώρα Ελλάδος), ο Κρόνος σε όψη με το ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΗΛΙΟΥ/ΕΡΜΗ
Πολλούς περιορισμούς θα έχουμε σήμερα μέσω νόμων σε θέματα μεταφορών, εργασιακά, δουλειάς και υγείας, προκειμένου να σταματήσουν οι εξαπατήσεις και τα μονοπώλια. Πολλοί όμως από αυτούς τους νέους νόμους και κανόνες θα θίξουν συμφέρονται από παλιά και θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Η ανάγκη να γίνουν πολλές από τις νέες ιδέες και προτάσεις, πράξη θα είναι πολύ έντονη σήμερα. Βέβαια στο δρόμο για την υλοποίηση πολλών απ’ αυτών θα υπάρξει σκληρότητα και θα πέσουν κάποια «κεφάλια». Θα πρέπει να γίνουν πολλές θυσίες για να μπορεί κανείς να έχει αυτό που θέλει. Η επικοινωνία δεν θα είναι εύκολη. Η έλλειψη σωστής επικοινωνίας θα πλήξει κυρίως σήμερα τους Παρθένους του πρώτου δεκαημέρου, Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς και Αιγόκερους του δευτέρου δεκαημέρου, και όσους έχουν άλλους πλανήτες ή στοιχεία στα ζώδια και τα δεκαήμερα αυτά στο προσωπικό τους ωροσκόπιο, όπου θα είναι δύσκολο να αντιληφθούν κάποια πράγματα για τους άλλους. Παραγγείλτε τώρα τις γραπτές προσωπικές προβλέψεις σας για να μάθετε τα πάντα για το τί γίνεται στο δικό σας προσωπικό ωροσκόπιο ή στο ωροσκόπιο των ατόμων που σας ενδιαφέρουν - κάντε κλικ εδώ
- ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Η Αφροδίτη σε όψη με το ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΡΗ/ΔΙΑ, Ερμής χιαστί ανάδρομο Ουρανό